Door een burgerinitiatief hoopt Anton van Hooff, voorzitter van De Vrije Gedachte, de discussie over jongensbesnijdenis in Nederland op de politieke agenda te krijgen. “Ouders moeten weten welke risico’s ze nemen,” vertelt hij aan de webredactie van human.nl.

Volgens Van Hooff zijn er minstens 10.000 islamitische en joodse jongens die jaarlijks worden besneden. “Als de wet zou worden toegepast, zou jongensbesnijdenis bestraft worden”, stelt hij. “De ingreep druist in tegen Artikel 11 van de Grondwet, ‘Integriteit van het lichaam’ en tegen onze wetten tegen kindermishandeling. Sinds 2006 mag een ouder al geen pedagogische tik meer geven, en zou deze ingreep dan wel mogen? Bovendien garandeert Artikel 6 de vrijheid van godsdienst; die houdt toch zeker de vrijheid van godsdienstkeuze in, niet?”

Van Hooff vindt dat kinderen daarmee worden onderworpen aan ouderlijke willekeur. Hij vindt het merkwaardig dat in dit geval gelovigen straffeloos de wet kunnen overtreden. “Van mij mag iedereen zijn mening hebben, maar iedereen moet zich wel aan de wetten van het land houden.”

Artsen

Van Hooff deelt zijn kritiek met een groep Europese artsen die zich half maart tegen besnijdenis uitsprak in het wetenschappelijke maandblad Pediatrics.

“Het is een operatie die medische risico’s meebrengt, terwijl de ingreep niet medisch verantwoord is. Dat vinden artsen onverantwoord”, zegt Van Hooff. Sinds 2005 wordt besnijdenis niet meer vergoed uit het basispakket en sinds 2010 ontmoedigt artsenorganisatie KNMG leden expliciet om de ingreep uit te voeren.

Opinie veranderen

Al zijn er geluiden voor een algemeen verbod, volgens Van Hooff is jongensbesnijdenis een ritueel dat niet van de ene op de andere dag is uit te roeien. “Het is al verboden, een wet daarbovenop is volgens mij niet nodig. Bovendien krijg je zo het ritueel er niet uit, dan duikt het de illegaliteit in. Er moet een kentering in de opinie komen.”

– Lees het volledige artikel op human.nl
– Lees verder op de site van De Vrije Gedachte