Jong zijn en dood willen, dat hoort niet, dat kan niet. Humanistisch geestelijk verzorger Lisa van Duijvenbooden (35) begeleidt jongeren die worstelen met vragen over leven en dood. In een interview met Tonic, de website van VICE Media over welzijn en gezondheid, vertelt ze over haar werk.

Momenteel begeleidt Lisa twee jonge vrouwen met een euthanasieaanvraag. In het interview op Tonic zegt ze daarover: "Omdat het leeftijdsgenoten zijn waarmee ik me kan identificeren komt het dan soms wel extra dichtbij. Het raakt me als ik zie dat zij zo eenzaam zijn en zo lijden dat ze dood willen. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik er voor ze kan zijn, dat ik aan hen kan beloven."

Voor een humanistisch geestelijk verzorger staat de mens en zijn of haar manier van kijken en denken centraal. Ze werken niet alleen in de gezondheidszorg zoals Lisa, maar ook bij justitie en bij defensie. 

Maakbaarheidsgedachte

Lisa merkt dat jonge mensen vaak zijn gericht op vooruitgang, succes en een zo gelukkig mogelijk leven. De maakbaarheidsgedachte maakt ze soms blind voor de rafeligheid van het bestaan. "Er is weinig ruimte voor verdriet, pijn en vragen die niet direct op te lossen zijn, terwijl dit wel hele wezenlijk onderdelen van het leven zijn. Ook de medische wetenschap is erop gericht dat je zo snel mogelijk beter moet worden. Ik denk dat we dit bredere kader niet moeten vergeten in het hele debat rondom euthanasie. Maar tegelijkertijd moeten we niet ontkennen dat er echt onoplosbaar lijden bestaat.”

Lees het volledige interview op Vice.

Meer lezen en kijken


  • Lees meer over geestelijke begeleiding op onze websitepagina

  • In 2015 maakte Human de documentaire Ik laat je gaan over het zelfbeschikkingsrecht van psychiatrische patiënten, het verlangen naar rust en misschien wel het grootste offer dat een vader kan maken uit liefde voor zijn kind. Bekijk het nu

Foto: Still uit de documentaire Laat me gaan