Voormalig hoofdredacteur van het feministisch maanblad ‘Opzij’ Cisca Dresselhuys zet zich tegenwoordig in voor de emancipatie van ouderen. De beste remedie om de ouderdom te bestrijden is volgens haar zolang mogelijk actief te blijven: ‘Blijf het gebruiken, je brein en je lijf, want als je het niet gebruikt, verlies je het!’

Humus sprak met haar over solidariteit, autonomie, levenskunst en natuurlijk over feminisme en humanisme. In het interview in HUMUS 2(pag. 4-6) vertelt Dresselhuys wat emancipatie voor haar heeft betekend.”Als mensen mij vragen wat emancipatie is, dan antwoord ik bevrijding. Bevrijding van een vooraf voor jou bepaalde rol in het leven.” 

Daarom heeft ze zich altijd verzet tegen elk juk. Want zelfs het feminisme werd een juk.”In het feminisme werd weer een nieuw juk opgelegd, daar mocht je geen make-up op en ook liever geen man. Ik heb toen gezegd; heb ik me net aan het christelijke juk ontworsteld,zal ik mij een nieuw juk op laten leggen? Niks ervan!’”

Foto: Jeppe van Pruissen

Weerbaarheid is het thema van  HUMUS 2. 

Inhoud:

  • Een redactioneel van directeur Ineke de Vries over makkelijke mening versus  dialoog, debat en draagvlak.
  • Joachim Duydam en de rol van geestelijke weerbaarheid. Daarbij spelen de media een grote rol, vindt Duyndam. Hoe weerstaat u de kudde?
  • Een interview met Peter Derkx over ouderdom, levensloop, levensverlening en humanisme.
  • Column van Joep Schrijvers. “Eigenzinnigheid is een kitscherig BNN- en SBS-discours geworden, ” vindt hij.
  • Humanist aan het woord is geestelijk begeleider Bas van der Sijde