Direct naar de inhoud
Word lid
Prerna Chaudhary

Waarom Prerna (27) zich vrijzinnig noemt

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Prerna Chaudhary (27) onderschrijft het humanisme en noemt zichzelf vrijzinnig. Prerna Chaudhary. “De manier waarop ik levensvragen benader is humanistisch”.

Noem jij jezelf humanist?
“Kritisch denken en persoonlijke ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Deze waarden behoren tot het humanisme en die onderschrijf ik ook. Ik zou echter eerder zeggen dat ik vrijzinnig ben in plaats van humanist. Het is in principe een synoniem, maar bij het humanisme staat de mens centraal. Voor mij staat ook de wereld centraal, niet enkel de mens.”

Wat inspireert je binnen het humanisme?
“Kritisch denken spreekt me erg aan. Ik mede-organiseer als vrijwilliger ‘Moving Minds’: een humanistische gespreksgroep voor dialogen over levensvragen. Door met elkaar in gesprek te gaan kan je met elkaar en van elkaar leren. Zo gaan we niet enkel zelf vooruit, maar samen. Samen kunnen we verandering teweegbrengen.”

Helpt het humanisme jou bij levensvragen?
“De standaard filosofische vraag die bij me opkomt is: wat is de waarde van het mensenleven? Die vraag kan je ook op jezelf betrekken: wat is de waarde van mijn leven? De manier waarop ik levensvragen benader is humanistisch: kritisch denken en de dialoog met jezelf durven aangaan. Bij onderwerpen zoals euthanasie zou je in eerste instantie kunnen zeggen dat ieder mens zo lang mogelijk moet leven. Maar je zou ook kunnen zeggen dat mensen zelf moeten bepalen wat zij belangrijk vinden in het leven of de dood. Ik denk dat dat heel humanistisch is.”

Voor mij staat ook de wereld centraal, niet enkel de mens.

Vind je het belangrijk dat humanisme ook activistisch is?
“Voor zingeving is het nodig dat mensen zelf keuzes mogen maken over hun leven. Om dat te bereiken heb je af en toe activisme nodig. Een vriendin van mij is ongewenst zwanger geraakt, maar mocht door haar geloof en haar ouders geen abortus nemen. Zij heeft een activistisch gerichte instelling nodig, zoals het Humanistisch Verbond.”

Kunnen het humanisme en je vrijwilligerswerk elkaar versterken?
“Ik kan het humanisme niet los zien van mijn vrijwilligerswerk. Het humanisme gaat ook over hoe je mensvriendelijk met elkaar omgaat. Als je met veel verschillende mensen samenwerkt heb je een bepaalde invalshoek nodig waarmee je gemeenschappelijke normen en waarden kan creëren. Waarden die iedereen wil aanhangen en die niemand buitensluiten.”

Prerna (27) is, na te beginnen met geneeskunde overgestapt en momenteel masterstudent Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht. Bij het Humanistisch Verbond is ze medeorganisator van Moving Minds in Utrecht: gespreksavonden waar verschillende onderwerpen behandeld worden om zelfontwikkeling en kritisch denken te stimuleren en een eigen mening te ontwikkelen.

Sluit je aan bij het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in g

Anna van der Linden
Anna van der Linden
Campagne & Communicatie stagiair

Deel dit

Tags: #Humanisme #toekomst #vrijdenken

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.