Direct naar de inhoud
Word lid
getekende poppetjes die aan het brainstormen zijn

Zo geef je je carrière een nieuwe wending

Type content: Nieuws Categorieën: Zin in werk Gepubliceerd op:

Reine Rek, 35, is humanisticus en bedacht een werkvorm om uit te vinden welke kant ze op wilde met haar carrière. “Waar sta ik momenteel in mijn carrière en waar zou ik me naartoe kunnen bewegen?”

Na vier jaar zelfstandig humanisticus geweest te zijn kreeg ik vorig jaar de sterke behoefte om authentieker te worden in mijn werk. Omdat het me in mijn eentje niet lukte om concreet te bedenken hoe ik dit aan moest pakken heb ik een avond georganiseerd waar ik mensen uitnodigde om mij te komen helpen met brainstormen. Ik heb hiervoor mensen uit zowel mijn zakelijke netwerk als uit mijn privé kring uitgenodigd.

Vijf mensen zijn naar deze avond toegekomen en met deze mensen heb ik onder het genot van een lekkere maaltijd uitgebreid gespard over mijn carrièremogelijkheden. Ik heb ze de volgende vraag voorgelegd: waar sta ik momenteel in mijn carrière en waar zou ik me naartoe kunnen bewegen? Nadat ik iedereen ruim de tijd had gegeven om hierover na te denken heb ik mijn gasten uitgebreid om feedback gevraagd.

‘‘Die feedback – die ik zag ik als een bron van kennis die eigenlijk voor het oprapen ligt – zocht ik dus bewust op.’’

Het aanboren van deze kennis heeft me enorm geholpen om helder voor mezelf te krijgen waar ik precies sta en waar ik naartoe wil in mijn carrière.

Het belangrijkste dat deze avond me heeft doen inzien is dat het tijd is om vrijgevestigd geestelijk verzorger te worden en mijn eigen praktijk op te zetten. Alhoewel ik dit al wilde durfde ik deze stap eerder nog niet te zetten. Dankzij deze avond voel ik nu dat ik het kan. Waarom?

‘‘Omdat ik heb ingezien dat ik niet eerst nog mezelf moet perfectioneren voordat ik daaraan toe ben.Ik moet juist proberen om mijzelf te zijn.’’

Want een belangrijke uitkomst van deze avond is geweest dat ik authentieker kan worden in mijn dienstenaanbod door juist ook op werkvlak echt mezelf te zijn. Dit lijkt misschien voor de hand liggend. Maar door deze avond werd het me pas echt duidelijk.

Dat het belangrijk is om jezelf te zijn (ook binnen je werk) leert ook het humanisme ons. Authenticiteit is een belangrijke waarde binnen het humanisme. Het humanisme benadrukt het belang van jezelf zijn en jezelf accepteren. Waarom het humanisme zo hamert op het belang van jezelf zijn is volgens mij omdat secularisering inherent is aan humanisme. Toen er mensen zonder religie kwamen te zitten, ontstond het humanisme. Deze seculiere levensbeschouwing stelt de mens centraal en verwacht niet dat je je gedraagt naar de regels van een god. Je kan zijn wie je bent en zelf vorm geven aan je leven. Jaap van Praag, de grondlegger van het Humanistisch Verbond heeft daarom leden van het Humanistisch Verbond altijd aangemoedigd zichzelf te worden en blijven.

‘‘Wat ik veel tegenkom in mijn werk als humanisticus is dat mensen zichzelf juist niet zijn.’’

Ze doen zich anders voor om anderen tevreden te houden of ontkennen de stress die ze hebben. Mede dankzij het humanisme begrijp ik nu dat het juist averechts werkt als je jezelf of de stressgevoelens die je ervaart niet accepteert en dit actief probeert te veranderen. Als je van stress af wil komen helpt het juist om deze te doorvoelen. Dan pas kun je je echt ontspannen. Als je jezelf niet bent, kost dat heel veel energie.

Nu ik heb besloten geestelijk verzorger te worden wil ik natuurlijk ook zelf in de praktijk brengen waar ik in geloof en wat het humanisme ons leert. Daarom ben ik bezig met het opzetten van een eigen praktijk waarin ik misschien geen populaire spreuken als ‘ik leer je weer gelukkig te worden’ verkoop. Maar mensen eerder een authentieke boodschap mee wil geven als ‘ik leer je om je weer ongemakkelijk te voelen’.

Met dank aan Gwen van der Zwan

Reine Rek

Deel dit

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.