Direct naar de inhoud
Word lid
Twee vingers die elkaar verbinden

Je wilt wel trouwen maar geen ring?

Type content: Nieuws Categorieën: Feest Gepubliceerd op:

Ga je trouwen? Bijna iedereen bezegelt die keuze met een trouwring. Maar ook zonder ring kun je benadrukken dat jullie bewust voor elkaar kiezen. Neem even de tijd en vraag je af wat past bij jullie doel. Lees hier mijn 10 tips voor een alternatief.

trouwen ring

Is het een symbool van je belofte aan elkaar? Een constante herinnering aan dat voor elkaar kiest? Aan een dag gedeeld met dierbaren? Of een signaal aan anderen dat je getrouwd bent? Wanneer de betekenis van jullie huwelijk duidelijk is, wordt de keuze voor een symbool als alternatief voor een trouwring gemakkelijker.

Met een alternatief zichtbaar maken dat je voor elkaar kiest

Als je tijdens je trouwceremonie bewust stilstaat bij wat je voor elkaar betekent, dan kun je daar letterlijk iets van meenemen naar je dagelijks leven. Bewaar iets tastbaars uit je trouwceremonie op een zichtbare plaats in huis. Het herinnert je aan waarom je kiest voor elkaar.

Dit zou je kunnen doen:

1. Maak voor of tijdens je ceremonie samen een schilderij of ander kunstwerk dat jullie liefde verbeeldt. Hang dat thuis op.

2. Dat kun je ook samen met je gasten doen, bijvoorbeeld door hen bij de uitnodiging een puzzelstukje te sturen waarop ze iets zetten dat bij jullie relatie past. Tijdens de ceremonie maak je de puzzel, die je thuis ophangt.

3. Wil je dat jullie in je relatie blijven groeien? Neem tijdens je huwelijkssluiting een boom of struik als symbool en plant die in je tuin.

4. Wil je blijven werken aan je relatie? Schrijf je eigen trouwbeloften en spreek die uit tijdens je ceremonie. Lijst ze in en hang ze in je slaapkamer. Haal ze op twee vaste dagen per jaar van de muur en kijk samen waar je op dat moment staat en hoe je verder wilt. Kloppen ze niet meer? Maak er dan een nieuwe gelofte van.

Als je geen ring wilt, maar juist een geheim symbool

Je kunt ook kiezen voor iets dat niemand anders ziet. Ik geef je een paar voorbeelden.

5. Koop (samen?) onderkleding waarvan je weet dat de ander je daar echt mooi in vindt. Trek het af en toe heel bewust aan om te laten zien dat je aantrekkelijk wil blijven voor elkaar.

6. Pak 52 kaartjes en zet op elk kaartje iets dat de ander met jou doet. Iets simpels dat je onweerstaanbaar vindt of dingen die jou steunen. Iets waardoor je met hem of haar verder wilt. Pak elke week blind een kaartje en lees dat voor.

Met zo’n vrolijke verrassing, houd je elkaar fris en verdwijn je minder snel in een alledaagse sleur.

7. Laat een tatoeage op een plek zetten die anderen (meestal) niet zien. Kies samen wat het moet uitdrukken. Je kunt dezelfde nemen of bijpassende.

Wel laten zien dat je bij elkaar hoort? Kies iets zichtbaars dat je elke dag draagt.

Deze symbolen zijn herkenbaar én praktischer dan een ring.

8. Opnieuw een tatoeage, maar nu op een zichtbare plek. Zeker als ze (bijna) hetzelfde zijn herkennen mensen dat. Wil je dan een niet mis te verstaan signaal? Kies de naam van je partner, je trouwdatum of iets dat verbinding symboliseert.

9. Bij elkaar passende piercings.

10. Allebei hetzelfde horloge (met naam), of manchetknopen en oorbellen met dezelfde uitgesproken vorm. Of dezelfde sleutelhanger, weer met naam, symbolen, data of iets anders duidelijks.

Samen vind je jullie symbolische en betekenisvolle alternatief voor een trouwring

Lijkt het zoeken naar iets anders dan trouwringen veel werk? Bedenk dan dat je er jaren plezier van zult hebben. En wil je wat hulp bij het nadenken? Ik begeleid je graag!

Ook kan ik je als ceremoniebegeleider helpen met het voorbereiden van je viering, en/of op je trouwdag je trouwceremonie leiden. In veel gemeentes kan ik bovendien je huwelijk sluiten als trouwambtenaar (BABS) voor een dag.

Waar je ook voor kiest: ik wens je alvast veel geluk én een trouwdag die helemaal bij jullie past!

Ivonne van Akkeren
Ivonne van Akkeren | Zinrijk.com
Begeleider van (trouw)ceremonies, vieringen en rituelen

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.