Direct naar de inhoud
Word lid
groepsfoto aan het strand

Wanneer kun je iemand op een eigen manier herdenken?

Type content: Nieuws Categorieën: Afscheid Gepubliceerd op:

We nemen steeds persoonlijker afscheid. Van een korte ceremonie gevolgd door koffie en cake tot twee uur bezinning, rituelen, live muziek en een afsluitende toast in de kroeg; het helpt ons om verder te kunnen. Desondanks kun je wat langer na de crematie of uitvaart behoefte hebben om iemand nogmaals te herdenken en vooruit te kijken. Wanneer herdenk je iemand?

Wanneer gedenk je iemand?

Op een warme zomerochtend neemt een kleine groep afscheid van Mitch. Zijn hoogzwangere vrouw Kyra en hun peuter-dochtertje, hun ouders, broers, zussen en drie boezemvrienden. Ze voelen dat het niet anders kan dan klein. Omdat het te verbijsterend is, het verdriet te intens, zijn dood te onverwacht.

Acht maanden later, op de datum van zijn verjaardag, zijn ze opnieuw bij elkaar. In een helder café vol foto’s die Mitch tijdens zijn reizen maakte en met heel veel mensen die hem missen. Ze praten en lachen. Af en toe tikt iemand tegen zijn glas en vertelt een herinnering.

Zo beleven ze – later maar samen – het afscheid zoals ze dat liever hadden gewild. Want nu de schok voorbij is kunnen ze meer dan alleen verdriet delen. Ze kunnen ook zijn leven vieren.

Wanneer kies je ervoor om iemand te herdenken?

Doordat de uitvaart van Mitch zo klein was, voelden zijn familie en vrienden dat ze het verdriet te zeer alleen moesten dragen. Ze wilden het later alsnog delen. Daarnaast had lang niet iedereen die dat wilde een rol in het afscheid gehad. Het was niet af.

Misschien herken je dit gevoel. Omdat je bijvoorbeeld iemand hebt verloren tijdens de COVID-19 pandemie of afscheid moest nemen na een vermissing.

Je hebt bijvoorbeeld iemand verloren tijdens de COVID-19 pandemie of je moest afscheid nemen na een vermissing.

Toch kun je ook behoefte hebben om iemand te herdenken wanneer de uitvaart wél helemaal passend voelde. Omdat je terug wilt kijken op het afscheid, wilt delen waar je nu staat, elkaar wilt steunen en vooruit wilt kijken. Eenmalig, vaker of zelfs elk jaar.

Inspirerende voorbeelden

Wat is jouw manier?

Je ziet hoe verschillend deze voorbeelden zijn. In Nederland bestaat geen traditie in het gedenken van dierbaren. Dat geeft je weinig houvast maar tegelijk is alles mogelijk!

In Nederland bestaat geen traditie in het gedenken van dierbaren. 

Geef er je persoonlijke invulling aan. Laat je inspireren door dit artikel, praat er over en neem (samen) ruimte en tijd om iemand passend te herdenken.

Binnenkort plaatsen we een artikel om je op weg te helpen in het bedenken en regelen van een plaats voor een herdenking.

Ivonne van Akkeren
Ivonne van Akkeren | Zinrijk.com
Begeleider van (trouw)ceremonies, vieringen en rituelen

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.