Direct naar de inhoud
Word lid
twee mensen

Verslag ledendag 2018

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

In Amersfoort vond de Ledendag /ALV plaats. Het hoofdbestuur legt verantwoording af over het gevoerde beleid. Onderwerpen waren onder meer de jaarrekening over 2017, de voortgang 2018 en de vooruitblik 2019. Inhoudelijk spraken we over medisch-ethische dilemma’s bij geboortezorg en zwangerschap en over de rol van vaak overbelaste mantelzorgers.

Sessie 1: Moeder aan de lijn
Moeder aan de lijn is een documentaire van HUMAN. Het biedt een intiem perspectief op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten. Naast hun eigen gezin en drukke levens zorgen de hoofdpersonen voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. En terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven. De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als kind de zorg voor je bejaarde ouder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

Elselijn Kingma

Sessie 2: Zelfbeschikking bij zwangerschap en geboorte, lezing door prof. dr. Elselijn Kingma
Het Humanistisch Verbond vindt het zorgelijk te zien dat binnen het huidige kabinet medisch ethische kwesties in de ijskast belanden. Zoals rond het vrouwenlichaam en zelfbeschikking. Elselijn Kingma, Socrates hoogleraar en medisch filosoof, staat in deze lezing stil bij de filosofie en ethiek binnen de zwangerschaps- en geboortezorg. Zij stelt onder andere ‘dat we aan vrouwen te weinig aandacht geven bij het nadenken en afwegen van risico’s bij zwangerschap en geboorte’. “Zowel filosofie als ethiek hebben onvoldoende aandacht gehad voor het unieke proces – zwangerschap – waar wij allemaal mee begonnen zijn.” Ze schetst enkele dilemma’s. Na haar lezing volgt een nagesprek met gelegenheid tot het stellen van vragen

Webredactie, Humanistisch Verbond

Deel dit

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.