Direct naar de inhoud
Word lid
Artiest Typhoon

Typhoon straalt op Mag Het Licht Aan

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Zingeving in tijden van corona“Net 33 jaar en nu al een oeuvreprijs.” Typhoon is verbluft als hij als ‘hiphop-schoffie’ de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond ontvangt. Dat gebeurde tijdens het Mag het Licht Aan in het Muziekgebouw aan het IJ op zondag 24 september.. Meld je aan voor de thuisblijverspost: hulp van filosofen, oefeningen en tips.

Typhoon kreeg de prijs uit handen van Boris van der Ham (voorzitter) voor zijn vermogen om mensen ‘uit hun bubbel te halen’ en in beweging te krijgen. Volgens het juryrapport, voorgelezen door jurylid journalist Bahram Sadeghi, weet hij ‘veerkracht te halen uit tegenslagen, schuwt diepgang niet en gaat hij maatschappelijke thema’s niet uit de weg’. Als vernieuwer die jong en oud weet te raken ‘lééft hij menselijke waardigheid’. Of, zoals Adriaan van Dis het later op de dag verwoordde: ‘hij is onbetwist een waardig humanist’.

Glenn de Randamie (Typhoon) speechte zelf over hoe hij bruggen wil bouwen en ons land een positieve injectie wil geven. Maar ook over zijn voornemen om voortaan niet meer naar het nieuws te kijken, maar naar de processen die daaronder liggen en daar van te leren, ‘want de geschiedenis blijft zich herhalen’. Hij liet ook weten hoe móe hij is, van de media, van zichzelf, van alle ‘shit’ die hij over zich heen heeft gekregen de afgelopen jaren. ‘Het is niet niets om je nek uit te steken’, voegde hij daaraan toe. Maar hij voelt zich ook gedragen door de mensen om hem heen en dankt het Humanistisch Verbond voor de erkenning in deze prijs.

‘Ik vind het bijzonder om als hiphop-schoffie op zo’n podium deze prijs in ontvangst te nemen’.

Inspiratieprijs

Typhoon mocht zelf de inspiratieprijs uitdelen aan acteur Nasrdin Dchar.  “Je inspireert me als tijdgenoot en bondgenoot”. Regisseur  Peter de Baan (De Vloer Op) sprak lovende woorden over de acteur: “Cynisme komt bij Nasrdin niet binnen. En als het binnen komt doet hij er niets mee.”

Mag het Licht Aan

Als eregast van de dag stelde Typhoon het programma van ‘Mag het Licht Aan’ samen, waarin artiesten, filosofen en schrijvers elkaar afwisselden. Stond de ochtend in het teken van de prijsuitreiking en in een verrassingsprogramma vóór Typhoon, in het middagprogramma namen zijn directe inspiratiebronnen het publiek mee in een ‘lumineuze reis’. Met Wende, Stine Jensen, Adriaan van Dis, Jitske Kramer en Nsardin Dchar. Manu van Kersbergen was de host van de dag.

Meer lezen, luisteren en kijken

Deel dit

Tags: #Humanisme #kunst #Netwerk Humanisme #Zingeving

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.