Direct naar de inhoud
Word lid

Socrates Summerschool 2022: Leven en Dood

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

17 februari 2022 leestijd 2 minuten

Een weekend lang in dialoog met Socrates-hoogleraren en elkaar over leven en dood, en humanisme. Wat betekent leven in het licht van de naderende dood voor het humanisme?

SUMMER SCHOOL

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 organiseert stichting Socrates wegens groot succes voor de derde keer de Socrates Summerschool, ook dit jaar bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden en in samenwerking met de ISVW, het Humanistisch Verbond en de Universiteit voor Humanistiek.

In deze derde Socrates Summerschool gaan Socrates-hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten wederom met u in dialoog. Dit jaar over leven en dood en aan de hand van het boek De Menselijke Conditie van de Duits-Amerikaans Joods filosofe en politiek denker Hannah Arendt. Ze zullen prikkelende inzichten en stellingen voorleggen over vragen als: waaruit bestaat een ‘politiek des doods’? Wat kan kunst betekenen bij verliesverwerking? Wat betekent kwaliteit van leven voor psychiatrische patiënten? Hoe goed te sterven? Wat kan een humanistisch perspectief op DNA-technologie betekenen? En is Project Mensheid 2.0 de moeite waard? En nog veel meer.

De hoogleraren kiezen vanuit hun vakgebied hun eigen invalshoek en werkvorm. De organisatie en programmaleiding is in handen van Dick Middelhoek.

Opbrengst 

Na afloop van dit weekend kent u enkele centrale ideeën van Hannah Arendt omtrent leven en dood. Daarnaast doet u kennis op van recent academisch onderzoek over actuele onderwerpen die hierop aansluiten en verwerkt u deze inzichten door mee te praten en uw eigen denken hierover aan te scherpen en te verwoorden.

Tijdens al onze filosofiecursussen doet u kennis op over filosofen en hun ideeën. U leert uw eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefent u communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, uw eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data en tickets

Het programma begint op zaterdagmorgen om 10.30 uur. Vanaf dat moment neemt u twee dagen actief deel aan een tiental lezingen, workshops en dialogen. Op zondagmiddag om 17.00 ronden we af.

Een reguliere inschrijving bedraagt 399 euro en dat is all-in: koffie, thee, twee lunches, een diner op zaterdagavond en een overnachting met ontbijt.

Leden van het Humanistisch Verbond betalen 299 euro.

Geïnteresseerd? Schrijf u dan in via de website van de ISVW. Of bel de ISVW: 033-46507000. Na betaling bent u verzekerd van een plaats en een hotelkamer in de prachtige omgeving van Leusden. 

Voorbereiding

U kunt zich op deze 2-daagse voorbereiden door pagina’s 9 t/m 27 uit het boek van Hannah Arendt ‘De Menselijke Conditie’, Boom publicaties 2017, te lezen. Het boek kunt u hier bestellen.

De Socrateshoogleraren

Marcel Wissenburg is voormalig Socrates hoogleraar aan de universiteit Wageningen momenteel hoogleraar Politieke Theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Cor van der Weele is emeritus Socrateshoogleraar humanistische wijsbegeerte met betrekking tot de relatie tussen mens en natuur aan Wageningen Universiteit.
Annemiek Halsema is Socrateshoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme aan de Universiteit Leiden.
Jeannette Pols is Socrateshoogleraar social theory, humanism and materialities aan de Universiteit van Amsterdam.
Erik Rietveld is Socrateshoogleraar Filosofische reflectie op ontwerpen en maatschappelijk inbedden van technologie met bijzondere aandacht voor humanisme aan de Universiteit Twente.
Yolande Jansen is Socrateshoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit aan de Vrije Universiteit.
Vivienne Boon-Matthies is Socrateshoogleraar Humanisme, Europe and Global Justice aan de Radbouduniversiteit.
Sanneke de Haan is Socrateshoogleraar Psychiatrie en Filosofie aan de Erasmusuniversiteit.
Wybo Dondorp is Socrateshoogleraar Humanisme & ethiek van reproductieve genetica aan de faculteit Health, Medicine & Life Sciences van de Universiteit Maastricht.
Marc Davidson is voormalig Socrates hoogleraar en momenteel hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en milieu aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.