Direct naar de inhoud
Word lid
Socrates Summerschool

Socrates Summerschool 2021: ecohumanisme

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Een weekend lang in dialoog met Socrates hoogleraren en elkaar over klimaatverandering en humanisme. Wat betekent een veranderend klimaat voor het humanisme?

Socrates Summerschool

Nieuwe data! De Socrates Summerschool is vanwege corona verplaatst naar vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2021. De oude data – 28 en 29 aug – zijn niet langer geldig, tickethouders zijn op de hoogte gebracht. 

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2021 organiseert stichting Socrates voor de tweede keer de Socrates Summerschool, ook dit jaar bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden en in samenwerking met de ISVW, het Humanistisch Verbond en de Universiteit voor Humanistiek.

In deze tweede Socrates Summerschool gaan Socrates hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten wederom met u in dialoog. Dit jaar over klimaatverandering en aan de hand van het boek Waar kunnen we landen? van de Franse filosoof, antropoloog en socioloog Bruno Latour. Ze zullen prikkelende inzichten en stellingen voorleggen over vragen als: wat is de plaats van de mens in de natuur? Welke consequenties heeft dat voor het handelen? Wat betekent een veranderend klimaat voor het humanisme? Wat kan dit betekenen voor een humanistische visie op autonomie en verantwoordelijkheid? Hoe verhoudt zich dat tot samenwerking en solidariteit? En nog veel meer.

De hoogleraren kiezen vanuit hun vakgebied hun eigen invalshoek en werkvorm. De organisatie en programmaleiding is in handen van Dick Middelhoek.

Opbrengst

Na dit weekend heeft u niet alleen zo’n zestig actieve humanisten ontmoet en beter leren kennen. U heeft ook meer kennis en inzicht in wat het betekent mens te zijn en hoe het humanisme zich tot de toekomst verhoudt. Onderwerpen als klimaat, ecologie, duurzaamheid, zelfkennis, autonomie, vrije wil, samenwerking, collectieve actie en humanisering komen aan de orde.

Data en tickets

Het programma begint op vrijdagmorgen om 9.30 uur met een keynote van Tim Fransen (onder voorbehoud) over mens en klimaat. Vanaf dat moment neemt u twee dagen actief deel aan een tiental lezingen, workshops en dialogen. Op zaterdagmiddag om 16.00 ronden we af.

Een reguliere inschrijving bedraagt 399 euro en dat is all-in: koffie, thee, twee lunches, een diner op zaterdagavond en een overnachting met ontbijt.

Leden van het Humanistisch Verbond betalen 299 euro. Vijftien plekken zijn gereserveerd voor studenten. Zij betalen slechts 179 euro voor dit waardevolle arrangement als zij lid zijn van het Humanistisch Verbond. Drankjes aan de bar zijn voor eigen rekening.

Geïnteresseerd? Schrijf u dan in via de website van de ISVW. Of bel de ISVW: 033-46507000. Na betaling bent u verzekerd van een plaats en een hotelkamer in de prachtige omgeving van Leusden. 

Voorbereiding

U kunt zich op deze 2-daagse voorbereiden door (hoofdstukken uit) het boek van Bruno Latour ‘Waar kunnen we landen?’, Octavo publicaties 2018, te lezen. • Vorig jaar hebben wij de bijdragen van onze hoogleraren kunnen publiceren. Het boek heet Sprookjes voor Hoogopgeleiden en is verkrijgbaar bij (onder meer) ISVW Uitgevers. • Ook in 2020 streven we ernaar een mooi boek rond de Socrates Summerschool te maken. Als ons dat lukt, krijgt u dit boek in december 2020 kosteloos thuisgestuurd.

De Socrateshoogleraren

Technische Universiteit Delft: Prof. dr. mr. ir. Neelke Doorn
Technische Universiteit Eindhoven: Prof. dr. Elselijn Kingma
Universiteit van Amsterdam: Prof. dr. Jeannette Pols
Universiteit voor Humanistiek: Prof. dr. Aagje Swinnen
Universiteit Maastricht: Prof. dr. Marc Davidson
Universiteit Twente: Prof. dr. Erik Rietveld
Vrije Universiteit Amsterdam: Prof. dr. Yolande Jansen
Wageningen Universiteit: Prof. dr. Cor van der Weele
Rijksuniversiteit Groningen: Prof. dr. Joakim Sandberg
Universiteit Maastricht: Prof. dr. W.J. Dondorp

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.