Direct naar de inhoud
Word lid
Vrouw met hond

Vrijdenkers: Dina-Perla Portnaar

Type content: Nieuws Categorieën: Verhalen in HUMAN INC Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Het geloof verlaten waarmee je bent opgegroeid en verknoopt: deze mensen kónden niet anders. Makkelijk was het nooit.

DINA-PERLA (36) is pr/marketingadviseur, runt in haar huis een shared homehotel en schrijft, spreekt en doceert over persoonlijke groei. Ze groeide op in een joodsorthodox gezin.

“Ik voelde al heel jong: deze geloofsgemeenschap past niet bij mijn authentieke ik. Ons geloof bestaat uit een heleboel regels die het leven van minuut tot minuut sturen. Je mag niet dit, je mag niet dat, je mag wel dit, maar niet op die manier. Alles wat normaal was voor een kind en een tiener, was voor mij niet normaal, dankzij de regels die ik man made noem: die van de baarden. Zij bepaalden mijn bewegingsvrijheid; zij maakten me als individu altijd ondergeschikt aan de gemeenschap, zeker als vrouw. Ik snakte naar vrijheid, authenticiteit, mijn eigen kompas. Ik heb altijd een duidelijke stem in mezelf gehoord, die me zei wat goed voor me was en wat niet. De kwestie was soms alleen: hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik moest lef hebben, assertief zijn.

Dina-Perla Portnaar is een van de mensen uit de nieuwe Human-documentaireserie VRIJDENKERS

Wat gebeurt er als je binnen een geloofsgemeenschap opgroeit en je je er op een dag niet meer thuis voelt?

Het was een lastige weg om te komen waar ik nu ben, maar ik heb altijd geweten wie ik diep vanbinnen ben. Door zelfstudie heb ik me kunnen ontwikkelen. Twee psychologischspirituele systemen zijn nu belangrijk voor me: kabbala en A course in miracles. Daarnaast laat ik me inspireren door een aantal andere methodieken, psychologen en schrijvers. Dat is nu mijn community.

De zaadjes van waar je vandaan komt draag je altijd met je mee. Ik ben weggerend van alles wat man made is, maar ik ben niet 180 graden de andere kant op geschoten en atheïst geworden met een aversie tegen alles waarmee ik ben opgegroeid. Ik eet bijvoorbeeld nog steeds alleen koosjere ingrediënten en geen varkensvlees of paling. Daar voel ik me fysiek gewoon beter bij. Ik kan ook nog steeds mediteren op traditionele joodse gebeden en psalmen, terwijl ik heel goed weet: die zijn door de baarden gemaakt en staan tegenover alles waar ik in geloof. Maar het zijn óók prachtige teksten. Ik probeer zo alle elementen waaruit ik besta met elkaar te integreren. De baby die ik was, het orthodoxe meisje in lange rokken op de enige orthodox-joodse school van Nederland, de opstandige puber, de krachtige persoon die ik nu ben – ze vormen een geheel en ik omarm ze allemaal. Dat doe ik door trouw te zijn aan mezelf, door vrij te denken en vrij te zijn. Ik besef dat wat ik doe effect heeft: daarmee geef je toestemming aan anderen om dat ook te doen.”

Geloof je niet langer en heb je behoefte aan een luisterend oor, een gesprek of inspiratie?

Bij de Vrijdenkplaats van het Humanistisch Verbond kun je terecht met je vragen, twijfels en ervaringen.

Lees ook de verhalen van SofyanRajivOliverVeerle en Inge.

Het Humanistisch Verbond komt op voor het recht om te geloven wat je wilt, dus ook om niet te geloven. Bekijk hier ons dossier Vrijheid van denken.

Dit artikel komt uit HUMAN INC., het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond

Meer lezen? Er zijn twee opties:

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.