Direct naar de inhoud
Word lid
Lunadea Jankiewicz

Rituelen: Lunadea Jankiewicz

Type content: Nieuws Categorieën: Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Hoe kaal zou het leven zijn zonder rituelen? Als je belangrijke gebeurtenissen niet zou vieren, en niet zou stil zou staan bij bijzondere momenten?

Lunadea Jankiewicz (39) is heks. Onlangs verscheen haar boek De weg van de heks (Ankh-Hermes).

“Voor mij is een heks iemand die zich verbonden voelt met de natuur, die de energie en de kracht daarvan aanvoelt en weet dat die ook in zichzelf zitten. Een heks kan die krachten niet alleen aanvoelen, maar er ook sturing aan geven. Dat wordt magie genoemd. Die magie kun je toepassen in rituelen. Die zijn heel belangrijk in de hekserij: als heks voer je bepaalde handelingen uit met een symbolische betekenis. Door zo’n ritueel uit te voeren rond een bepaalde gebeurtenis en daar misschien invloed op uit te oefenen, word je je er ook bewuster van. Je kunt rituelen dus voor veel verschillende doeleinden inzetten. We voeren ze sowieso uit rond de wisseling van de seizoenen, op de hoogtepunten van de vier jaargetijden en bij verschillende maanstanden. Daarmee benadrukken we dat die natuurverschijnselen ook in jou plaatsvinden.

s Ochtends begroet ik de dag met een dankgebedje, ‘s avonds verwelkom ik de nacht en bij mijn voordeur staat een heksenfles om ons huis te beschermen

Pas geleden hebben we Ostara gehad, het hoogtepunt van de lente. Die kun je heel goed zien in de natuur, maar je voelt hem ook in jezelf: je hebt een sterke neiging om weer naar buiten te gaan. In het Ostara-ritueel kun je dat gevoel van openbloeien ondersteunen met magie. Nu we niet zo goed naar buiten konden, deed ik dat dit jaar vooral door middel van meditatie en visualisatie. Ik zag mezelf als een bloem die de grond uitkomt en tot bloei komt. Meditatie zorgt ervoor dat je rust in jezelf vindt; door visualisatie kun je alles laten gebeuren wat je in je verbeelding maar kunt oproepen en met magie kun je dat misschien tot werkelijkheid maken. Je moet het natuurlijk wel een beetje realistisch houden. Het is natuurlijk niet zo dat je de lotto wint nadat je gevisualiseerd hebt dat je rijk wilt worden. Maar misschien vind je op straat daarna wel een muntje van vijf cent. Dan ben je feitelijk rijker geworden dan je was. Voor alles wat je maar kunt bedenken kun je wel een ritueel uitvoeren. Ik heb zelf veel kleine, dagelijkse ritueeltjes. ‘s Ochtends begroet ik de dag met een dankgebedje, ‘s avonds verwelkom ik de nacht en bij mijn voordeur staat een heksenfles om ons huis te beschermen.

In sommige heksen-kringen vindt men dat rituelen altijd op een bepaalde manier moeten worden uitgevoerd, maar dat geloof ik niet. Mijn motto is: doe dat wat voor jou goed voelt. Er zijn geen vaste regels. Als het voor jou als een ritueel voelt, is het ook een ritueel, wat iemand anders er ook van mag vinden. Want als je iets tegen je gevoel doet, geef je ook negatieve energie mee. Je moet erin geloven, voelen dat het goed is, anders werkt een ritueel niet.”

Goed verhaal?

Dit en andere journalistieke verhalen vind je in ons magazine HUMAN INC.

Lees ook over de rituelen van Ricky KooleLars VerburgMhina de Vos en Birgitta Gadellaa.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond

Meer lezen? Er zijn twee opties:

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel dit

Tags: #rituelen

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.