Direct naar de inhoud
Word lid
Lars Verburg met zoon

Rituelen: Lars Verburg

Type content: Nieuws Categorieën: Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Hoe kaal zou het leven zijn zonder rituelen? Als je belangrijke gebeurtenissen niet zou vieren, en niet zou stil zou staan bij bijzondere momenten?

Lars Verburg

Lars Verburg (38), vader van Tristan (11) en Kiran (10), organiseert met Rite of passage-programma’s voor vaders en zonen.

We nodigen de vaders uit eerlijk en open te zijn, ook over zaken waarover ze misschien liever niet zouden willen praten. Dat kan heel emotioneel zijn

“Er zijn meerdere overgangsmomenten of momenten van groei in iemands leven: geboorte, huwelijk, vader of moeder worden, opa of oma, sterven. De overgang van kind naar volwassene is voor mij ook een heel essentiële overgang: er is een verschil tussen hoe een kind zich gedraagt en hoe een volwassene in de wereld staat. Een jongen bijvoorbeeld denkt dat de wereld om hem draait, een man realiseert zich dat hij deel uitmaakt van een groter geheel.

Als je kijkt naar andere culturen, wereldwijd, zie je dat die haast allemaal de momenten van groei van hun jongeren markeren met rites en ceremonies, vaak met de hele gemeenschap erbij. In onze westerse samenleving is die traditie verloren gegaan. Er is geen punt meer waarop een jongere zich gezien voelt en weet: nú ben ik volwassen. Of: nu ga ik me als een volwassene gedragen. Dat is jammer. Kijk maar eens om je heen: ik zie te veel mannen die zich als jongetjes blijven gedragen. Voor vrouwen is zo’n ritueel van kind naar volwassene ook belangrijk. We hebben ook programma’s voor meisjes, maar omdat ik een man ben werk ik met mannen en jongens. man ben werk ik met mannen en jongens.

Tijdens onze vader-en-zoonprogramma’s gaat het kind, samen met de ouder, door een proces. Het programma zit vol met uitdagingen, fysiek en psychologisch. Met jongere jongens kan over een vuur heen springen een uitdaging zijn; we werken sowieso veel met vuur in onze programma’s. Voor oudere jongens kan de uitdaging zijn dat ze een bepaalde tijd helemaal alleen in het bos moeten doorbrengen met een vraag of een intentie. Het geeft het zelfvertrouwen een enorme boost als je zo’n ritueel weet te doorstaan. Daarnaast vertellen de mannen die de groep begeleiden veel verhalen, samen met de vaders. Zij vertellen over wat ze hebben meegemaakt toen ze de leeftijd hadden van de jongens en wat dat voor hen betekende.

We nodigen de vaders uit om eerlijk en open te zijn, ook over onderwerpen waarover ze misschien liever niet zouden willen praten. Dat kan heel emotioneel zijn. Het mooie is dat de jongens uit al die verhalen precies datgene pikken wat voor hen op dat moment speelt en daar iets aan hebben. De kracht van het proces zit hem in de groepservaring: samen doorsta je beproevingen, je luistert samen naar de verhalen van oudere mannen. Als vader kun je het niet alleen: er zijn meerdere mannen nodig om een jongen gezond te laten doorgroeien naar zijn mannelijkheid.”
(riteofpassage.nl)

Goed verhaal?

Dit en andere journalistieke verhalen vind je in ons magazine HUMAN INC.

Lees ook over de rituelen van Ricky KooleLunadea Jankiewicz, Mhina de Vos en Birgitta Gadellaa.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond

Meer lezen? Er zijn twee opties:

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel dit

Tags:#rituelen

Meer verhalen uit HUMAN INC.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.