Direct naar de inhoud
Word lid
Birgitta Gadellaa

Rituelen: Birgitta Gadellaa

Type content: Nieuws Categorieën: Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Hoe kaal zou het leven zijn zonder rituelen? Als je belangrijke gebeurtenissen niet zou vieren, en niet zou stil zou staan bij bijzondere momenten?

Birgitta Gadellaa

Birgitta Gadellaa (60) is ontwerpster/styliste. Voor het Humanistisch Verbond ontwierp zij de Voor Hierna-box.

“Als ik terugkijk op mijn leven, kan ik zeggen dat ik alles heb gedaan wat ik wilde. Ik heb het heel leuk gehad, ik heb veel verdriet gehad. Als ik nu zou horen dat ik nog maar een uurtje te leven had, zou ik daar vrede mee kunnen hebben. Het moeilijkste zou zijn om mijn kinderen en mijn geliefde los te laten. Dat zijn dingen waarover ik ging nadenken toen ik de Voor Hierna-box mocht ontwerpen voor het Humanistisch Verbond, een doos waarin je je wensen voor je laatste levensfase en je afscheid kunt bewaren. Het onderwerp ‘dood’ kwam ermee ter tafel. Dat gebeurde ook in gesprekken met mensen die de box bij mij thuis zagen staan terwijl ik ermee bezig was. Dat was bijzonder, want wanneer heb je het nu met vriendinnen over de dood? Terwijl in het leven maar een ding zeker is: dat je doodgaat. Wat me opviel is dat iedereen er heel anders instaat. Voor veel mensen is de dood toch een beladen onderwerp.

Ik denk dat het ontzettend troostrijk is voor degenen die je achterlaat als zij weten dat er een box is waarin ze al je laatste wensen kunnen vinden

Nadenken over je dood kan helpen om met je sterfelijkheid om te gaan. Als je het moeilijk vindt om aan je geliefden te vertellen hoe je het wilt, kun je je wensen opschrijven en ergens bewaren. Dat kan natuurlijk in de keukenla of op een kladblok, maar je zou ook voor een meer symbolische plek kunnen kiezen. De Voor Hierna-box heb ik zo ontworpen dat je er van alles in kunt bewaren: van laatste wensen en gedichten die je mooi vindt en graag bij je afscheid voorgelezen zou willen hebben tot eventueel zelfs een urn. Ik ben zelf van plan om er ook briefjes in te stoppen aan mensen van wie ik veel houd, waarin ik vertel wat ik voor hen voel en wat ze voor mij betekenen. Ik ben er net mee begonnen. Er zit wel al een playlist in van de muziek die bij mijn afscheid gedraaid moet worden.

Ik heb het verdriet gezien van achterblijvers die een mooie begrafenis of crematie voor een dierbare wilden organiseren, maar geen idee hadden van hoe hij of zij het had gewild en dus voor hun gevoel geen passend ritueel konden verzinnen. Ik denk daarom dat het ontzettend troostrijk is voor degenen die je achterlaat als zij weten dat er een plek is waar ze al die wensen kunnen vinden. Mijn zoons vinden het geruststellend dat ze weten hoe ik het wil. Zelf zijn ze er nog niet aan toe, zeggen ze – ze zijn 25 en 23 jaar oud – maar ze vinden het wel heel fijn dat ik zo’n box heb.”<

Wil je de Voor Hierna-box bestellen? Ga dan naar
humanistischverbond.nl/voor-hiernabox

Goed verhaal?

Dit en andere journalistieke verhalen vind je in ons magazine HUMAN INC.

Lees ook over de rituelen van Ricky KooleLunadea Jankiewicz, Lars Verburg en Mhina de Vos.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond

Meer lezen? Er zijn twee opties:

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel dit

Tags:#rituelen#voor hierna-box

Meer verhalen uit HUMAN INC.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.