Direct naar de inhoud
Word lid

Koppige optimisten: Tom Middendorp

Type content: Nieuws Categorieën: Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Deze vijf mannen en vrouwen kozen voor koppig optimisme en positieve actie om de aarde en alles wat er groeit en bloeit te redden: “Ik probeer vooral positief te stimuleren, maar ik houd mensen ook een spiegel voor.”

TOM MIDDENDORP (62) is oud-Commandant der Strijdkrachten. In 2022 publiceerde hij het boek Klimaatgeneraal.

“Ik was me lang onbewust bewust van de impact van klimaatverandering. Tijdens mijn loopbaan bij defensie ben ik in veel missie- en crisisgebieden actief geweest en daar zag ik het effect van het klimaat op de veiligheid ter plekke. Hoe droogtes mensen wanhopig maakten, hoe boeren omdat hun vee doodging moesten wegtrekken naar gebieden waar al andere stammen woonden. De spanningen die dat gaf. Wat er gebeurde als ze naar steden trokken, waar ze geen werk konden vinden. De stap naar criminaliteit of extremisme was dan snel gemaakt.

Ik zag het wel, maar linkte het nog niet aan zo’n groot vraagstuk als klimaatverandering. Dat gebeurde pas toen ik als Commandant der Strijdkrachten ging kijken naar de toekomst van defensie. Als klimaat nu al zo’n stempel op conflicten drukt, realiseerde ik me, wordt dat in de toekomst alleen maar erger.

Als klimaat-generaal schud ik mensen wakker: wacht eens even, dit is niet alleen een ecologisch probleem, maar leidt ook tot conflicten en menselijk leed

Het besef dat het klimaat de grootste uitdaging wordt voor mijn kinderen en mijn kleinkinderen, en enige schaamte voor de erfenis die mijn generatie achterlaat, zijn voor mij drijfveren om me uit te spreken over de gevaren van klimaatverandering voor onze veiligheid. En dan gaat het niet alleen over militaire veiligheid, maar ook over het menselijk leed dat klimaatverandering wereldwijd teweegbrengt, over economische veiligheid, over energieveiligheid natuurlijk.

Door er op die manier naar te kijken, maak je veel mensen wakker op dit thema. Wacht even, dit is niet alleen een ecologisch vraagstuk, zie ik ze denken tijdens de lezingen die ik houd, het is een heel breed vraagstuk dat ons op allerlei manieren gaat raken. Samen met andere bezorgde militaire leiders heb ik een netwerk opgericht, International Military Council for Climate and Security, met als doel de bewustwording hierover bij beleidsmakers op nationaal en internationaal niveau te vergroten en hen te helpen met het ontwikkelen van oplossingen.

Ben jij ook een koppige optimist?

Het is nog niet te laat. Met moed, hoop en koppig optimisme kunnen we de strijd tegen klimaatverandering aangaan.
Hoe? We hebben er een heel programma voor opgesteld.

Er zijn natuurlijk verschillende vormen van activisme. Soms is het nodig om een wat harder geluid te laten horen. Mijn kracht ligt echter op een ander terrein. Ik heb veel kennis en invloed opgebouwd: als ik aandacht vraag gaat de deur toch ietsje sneller open dan wanneer sommige anderen dat doen. Daar maak ik gebruik van. Ik probeer vooral positief te stimuleren, maar ik houd mensen ook een spiegel voor: klimaatverandering kan heel ingrijpende consequenties hebben. Migratiestromen van miljoenen mensen is er daar een van, toenemend extremisme een ander. Door dat soort consequenties voelbaar te maken bouw ik mee aan een sense of urgency, net zoals demonstranten op de snelweg dat doen.”

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in!

A list of posts

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Laatste nieuws

  • In memoriam: Rob Buitenweg

  • Rapport rechtsstaat

  • Niet zomaar Europese verkiezingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.