Direct naar de inhoud
Word lid

Koppige optimisten: Mark Boode

Type content: Nieuws Categorieën: Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Deze vijf mannen en vrouwen kozen voor koppig optimisme en positieve actie om de aarde en alles wat er groeit en bloeit te redden: “Mijn hoop ligt bij de nieuwe generatie.”

MARK BOODE (55), schrijver en zzp’er op het gebied van duurzaamheid in het onderwijs, is medeoprichter van het docentennetwerk Teachers for Climate.

“Toen ik in 2019 werd gevraagd om samen met een aantal andere docenten Teachers for Climate op te zetten, dacht ik eerlijk gezegd: pfff. Ik had net een boek afgerond en was bekaf. Maar op zo’n bijzondere vraag zeg je niet nee. Teachers for Climate werd opgericht ter ondersteuning van Youth for Climate, een jongerenorganisatie die actievoert voor een klimaatvriendelijker Nederland, en in die tijd veel kritiek kreeg. Dat vonden wij raar: proberen we onze leerlingen niet juist op te leiden tot kritische burgers die op een democratische manier verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving? We zijn achter hen gaan staan. Bij onze eerste activiteit deden we dat letterlijk: tijdens een grote klimaatdemonstratie in Utrecht liepen wij helemaal achter aan in de stoet mee.

De leerlingen vinden dat de urgentie van het klimaatprobleem niet wordt opgepakt, ook niet in het onderwijs. Daar hebben ze een punt. Als docenten moesten we dus ook naar onszelf kijken. Teachers for Climate houdt zich nu bezig met een hoognodige verduurzaming van het onderwijscurriculum. We hebben een onderwijsmodel ontwikkeld dat leerlingen voorbereidt op een planetair burgerschap waarin niet de mens, maar al het leven als gezamenlijk geheel centraal staat.

We laten onszelf niet ten onder gaan, daarvoor is ons overlevingsinstinct te groot. Mijn hoop ligt bij de nieuwe generatie

Ben jij ook een koppige optimist?

Het is nog niet te laat. Met moed, hoop en koppig optimisme kunnen we de strijd tegen klimaatverandering aangaan.
Hoe? We hebben er een heel programma voor opgesteld.

Via Teachers for Climate kwam ik terecht in de klimaatbeweging. Die blijkt ongelooflijk inspirerend. Er wordt nagedacht over nieuwe normen en waarden, er is veel wetenschappelijke kennis, het samenwerken wordt opnieuw uitgevonden. Het maakt me enthousiast. Ik zou op geen ander moment in de geschiedenis willen leven. Er gebeurt nu zo veel: op het gebied van de energietransitie, er wordt nagedacht over de betekeniseconomie. Stel je voor dat we veel minder vlees gaan eten met z’n allen en dat we op de landbouwgrond die daardoor vrijkomt de wilde natuur terug laten komen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als mensheid hebben we zo veel problemen weten te overwinnen, dus dit kunnen we ook. We zullen onszelf niet ten onder laten gaan, daarvoor is ons overlevingsinstinct te groot. Technologisch hebben we alle oplossingen al in huis. We hebben alleen de wil nodig om ze te implementeren. Mijn hoop ligt bij de nieuwe generatie. Zij hebben die wil. Binnen de jongerenklimaatbeweging zie ik zo veel emoties. De jongeren voelen zich niet altijd begrepen door volwassenen, er zijn ook leeftijdgenoten die liever wegkijken, maar ik zie ook veel veerkracht en hoop en ideeën. Natuurlijk steun ik hen.”

Teachers for Climate

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in!

A list of posts

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Laatste nieuws

  • In memoriam: Rob Buitenweg

  • Rapport rechtsstaat

  • Niet zomaar Europese verkiezingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.