Direct naar de inhoud
Word lid
Marein Zwama

Koppige optimisten: Marein Zwama

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Niet opgeven bij tegenslag. Mobiliseer je verbeeldingskracht en zet door. Zie mogelijkheden tot verandering, en neem anderen mee. Zo maak je het verschil als koppige optimist, net als Marein.

Marein Zwama (24) is trans man en programmamedewerker Gender bij het Humanistisch Verbond.

‘Ik heb voor het Humanistisch Verbond het Gendergesprek gemaakt: een set kaarten met als doel het hokjesdenken te doorbreken. Op Twitter kwam er een reactie van een man, die schreef: ‘Ik heb altijd gedacht dat transgenderpersonen onzinnige vragen hadden waaraan de maatschappij maar moest voldoen. Door het Gendergesprek heb ik een andere kijk gekregen op waar het hierbij eigenlijk om gaat.’ Dat was één persoon, maar toch werd ik daar blij van. Je moet altijd hoop houden dat mensen van gedachten kunnen veranderen.

Op wat ik doe, zeg en hoe ik eruitzie, komen soms haatreacties. Die weerhouden mij er niet van om mijn mond open te trekken.

Op wat ik doe, zeg en hoe ik eruitzie, komen soms haatreacties. Die weerhouden mij er niet van om mijn mond open te trekken. Ik sta voor wie ik ben. Ik spreek me uit voor mezelf, maar zeker ook voor anderen die nog vastzitten in situaties waarin ze niet kunnen uitkomen voor wie ze zijn. Sinds ik beter kan uiten wie ik ben, is mijn leven enorm verbeterd. Dat wil ik uitdragen.

Ik laat me inspireren door mensen die in moeilijke tijden opstonden tegen onrecht en zich lieten leiden door hun idealen, zoals de homoseksuele verzetsheld Willem Arondéus en wetenschapper Magnus Hirschfeld, wiens kliniek voor lhbti’ers door de nazi’s is geplunderd. Wanneer ik voel dat de sfeer negatief is en dat er niet geluisterd zal worden of dat wat ik zeg verkeerd kan vallen, blijf ik stil. Ik ben niet naïef. Maar als ik denk en hoop dat er iets moois uit zal kunnen voortkomen, aarzel ik niet.

Oktober is de maand van de koppige optimisten

Hoe blijf je overeind in deze onzekere tijd van verdeeldheid, toenemende armoede, klimaatontwrichting en het gevoel dat weinig meer zeker is?

Persoonlijk contact

Optimisme is voor mij een actieve levenshouding. Ik voed haar door persoonlijke ontmoetingen te hebben en met mensen in gesprek te gaan. Het persoonlijke erkennen in elkaar, daarin zit volgens mij de kans op verandering en acceptatie. Het is belangrijk om dat persoonlijke contact te blijven zoeken en herkenning te vinden op menselijk niveau, want ik merk dat het moeilijker wordt om optimistisch te zijn als ik blijf hangen in de onlinewereld.

Rond het recente debat over de nieuwe transgenderwet die trans mensen meer zelfbeschikking geeft, kwam bijvoorbeeld online zo veel haat naar boven dat het oversloeg naar de echte wereld. In de trein werd ik toen vaker aangekeken als ik er heel mannelijk uitzag, in een korte broek en met behaarde benen, en me ook zo gedroeg. Het beeld dat media van trans personen schetsen heeft echt invloed op de werkelijkheid en op hoe veilig ik me in het openbaar voel. Als het even kan wil ik daar een positief geluid tegenover zetten, want ik weet: dat heeft óók invloed op de werkelijkheid.’

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in op humanistischverbond.nl/help-mee/word-lid

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Leer andere koppige optimisten kennen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.