Direct naar de inhoud
Word lid
LI AN PHOA

Koppige optimisten: Li An Phoa

Type content: Nieuws Categorieën: Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Deze vijf mannen en vrouwen kozen voor koppig optimisme en positieve actie om de aarde en alles wat er groeit en bloeit te redden: “De drinkbare rivier, dat is een concreet doel waar we naartoe kunnen bewegen. Ik zie het als mijn levenswerk.”

LI AN PHOA (42) is oprichter van stichting Drinkable Rivers, die wereldwijd aandacht vraagt voor het belang van gezonde rivieren.

“Op mijn 24ste kanode ik een maand lang de Rupert in Canada af, een prachtige ervaring. Het water van die rivier was zo schoon dat ik het kon drinken. Toen ik drie jaar later terugkwam, kon dat niet meer. Dat was een schok. Die combinatie van een grote schoonheidservaring enerzijds en het besef dat wij mensen in staat zijn om zo’n grote rivier te vervuilen anderzijds, zette mij in beweging. Aan de oevers van de Rupert maakte ik een keuze: ik zal me inzetten voor het goede. Ik had geen plan. Ik laat me leiden door mijn intuïtie.

Al het leven is afhankelijk van water; en water is overal. Wat op het land gebeurt, zie je weerspiegeld in de rivier. Denk aan medicijnen en landbouwgif; sporen daarvan vind je terug in onze rivieren. Als we het water in de rivieren kunnen drinken, is alles wat er op het land daaromheen gebeurt ook in balans en gezond. Het gaat me met Drinkable Rivers in eerste instantie om een beweging in die richting. Ik wil mensen laten inzien dat zij met hun keuzes elke dag invloed hebben op de kwaliteit van rivieren. Eet je eten mét gif of zonder gif? Draag je kleding waarbij voor de productie veel water wordt gebruikt? De drinkbare rivier staat voor veel: het is een levenshouding, een cultuurverandering die we in gang willen zetten. Het belangrijkst vind ik dat mensen de verbinding met de rivier met hun hart maken. Anders bereik je niks.

De drinkbare rivier, dat is een concreet doel waar we naartoe kunnen bewegen. Ik zie het als mijn levenswerk

Ben jij ook een koppige optimist?

Het is nog niet te laat. Met moed, hoop en koppig optimisme kunnen we de strijd tegen klimaatverandering aangaan.
Hoe? We hebben er een heel programma voor opgesteld.

De activiteiten van Drinkable Rivers gaan van klein naar groot. We organiseren rivierwandelingen waarbij we deelnemers zich met elkaar en met de rivier laten verbinden; we hebben een onderzoeksnetwerk, waarmee organisaties uit de hele wereld de gezondheid van hun rivier kunnen meten. Dit jaar sprak ik ook bij de Europese Commissie en was ik bij de VN Watertop in New York. Op al die lagen moet verandering in gang worden gezet. Er zijn goede ontwikkelingen en slechte, maar ik heb de keuze gemaakt dat ik enthousiast wil zijn. Dat betekent dat ik mijn zorgen en wanhoop over het klimaat moet composteren: de shit moet vruchtbare aarde worden, zodat ik verder kan. Zo doe ik het ook in mijn werk. Door alleen het bewustzijn te vergroten van wat er niet goed gaat, maak je mensen depressief. Ik wil ze een handelingsperspectief bieden rondom een positief geformuleerd toekomstbeeld. De drinkbare rivier, dat is een concreet doel waar we naartoe kunnen bewegen. Ik zie het als mijn levenswerk.”

Drinkable Rivers

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in!

A list of posts

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Laatste nieuws

  • In memoriam: Rob Buitenweg

  • Rapport rechtsstaat

  • Niet zomaar Europese verkiezingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.