Direct naar de inhoud
Word lid
Giel Boes

Koppige optimisten: Giel Boes

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Niet opgeven bij tegenslag. Mobiliseer je verbeeldingskracht en zet door. Zie mogelijkheden tot verandering, en neem anderen mee. Zo maak je het verschil als koppige optimist, net als Giel.

Giel Boes (35) is oprichter van Stichting Boes Bos. Zijn missie: een boom planten voor iedere Nederlander.

‘In 2015 zat ik een beetje vast: ik had een goede baan in de IT, verdiende lekker, maar mijn hart lag bij de natuur. Ik maakte me zorgen over klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Daar wilde ik iets mee doen. Bijvoorbeeld: 1 miljoen bomen planten. Bomen zijn essentieel voor een gezond ecosysteem en ik vind ze ook erg mooi. Het plan was: het eerste jaar 500 bomen planten, het volgende 1000, en zo verder, met ieder jaar weer een verdubbeling, net zolang totdat ik er was.

Ik heb me jarenlang een roepende in het bos gevoeld. Het helpt om iets te doen. En zo mooi om te zien dat de meeste mensen deugen.

Steeds meer mensen die ervan hoorden vonden het een gaaf idee en wilden graag meedoen. Dus toen heb ik in 2020 een stichting opgezet. Stichting Boes Bos richt zich op vier pijlers: bomen planten, biodiversiteit versterken, bomen beschermen en bewustzijn creëren. Het doel is inmiddels om voor iedere Nederlander een boom te planten. Ik ga ervan uit dat we die 17,5 miljoen bomen in 2028 hebben geplant.

Door hiermee bezig te zijn behoud ik mijn optimisme. Ik heb ADHD en een vorm van PTSS, veroorzaakt door een jeugdtrauma. Het was deze zomer 25 jaar geleden dat ik met Nicky Verstappen in een zomerkamp zat. Veel van de schuldgevoelens die ik had over zijn verdwijning en moord, heb ik weggestopt, ik heb te lang gedacht: wat klaag je nou, jij leeft nog! Die PTSS maakt dat ik soms heel neerslachtig kan zijn.

Oktober is de maand van de koppige optimisten

Hoe blijf je overeind in deze onzekere tijd van verdeeldheid, toenemende armoede, klimaatontwrichting en het gevoel dat weinig meer zeker is?

De meeste mensen deugen

Omdat ik dus zo goed weet wat de andere kant is van optimisme, let ik goed op mijn gezondheid. Ik maak dagelijks een boswandeling, ik mediteer, ik doe aan tai chi, ik eet biologisch, ik ga selectief om met het nieuws. Maar sinds Boes Bos maak ik me minder zorgen. Ik heb me jarenlang een roepende in het bos gevoeld. Het helpt om iets te doen. Het is ook mooi om te merken dat er veel anderen zijn die dit ook willen. Zoals Rutger Bregman schreef: de meeste mensen deugen.

Wat me ook hoopvol stemt, is dat er nu qua technologie zo veel mogelijk is. Daarom geloof ik dat we zullen gaan rechttrekken wat we de afgelopen anderhalve eeuw hebben verkloot met fossiele brandstoffen. We deden het grotendeels in onwetendheid en we zijn slim genoeg om het weer te herstellen. Ik ben net gestopt met mijn werk in de IT om me te richten op het geven van lezingen en workshops om mensen in beweging te krijgen, en op het schrijven van een boek over de vierurige werkdag. Op die manier heb ik hopelijk ook meer rust en ruimte voor de stichting en de bomen. Geld is niet alles, ik wil meer impact maken.’

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in op humanistischverbond.nl/help-mee/word-lid

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Leer andere koppige optimisten kennen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.