Direct naar de inhoud
Word lid
FRANKE REMERIE

Koppige optimisten: Franke Remerie

Type content: Nieuws Categorieën: Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Deze vijf mannen en vrouwen kozen voor koppig optimisme en positieve actie om de aarde en alles wat er groeit en bloeit te redden: “Kleine lichtpuntjes houden me gaande.”

FRANKE REMERIE (65) is medeoprichter en voorzitter van coöperatie Land van Ons, een burgerbeweging die landbouwgrond koopt met als doel daar de biodiversiteit te vergroten.

“Het Nederlandse landschap is uniform geworden, met weides waarin geen paardenbloem meer bloeit, waar akkerranden verdwijnen, waar landschapselementen worden gekapt. Dat begon me dusdanig te irriteren dat ik me afvroeg of ik daar niet iets tegen kon doen. Ik ben altijd iemand geweest die zoekt in oplossingen. Je kunt jezelf in de put laten brengen door rapporten van de VN en nog veel meer slecht nieuws. Maar je kunt ook als burger zelf iets positiefs proberen bij te dragen aan je leefomgeving en die van toekomstige generaties.

We hebben het er altijd over dat de natuur zo belangrijk is, maar als je iets dieper kijkt zie je dat landbouwgrond eigenlijk veel belangrijker is. Gewoon alleen al vanwege de massaliteit: meer dan de helft van ons land bestaat uit landbouwgrond! Een jaar of zestig geleden was die grond het fundament onder onze biodiversiteit, maar door de intensivering van de landbouw is die aan het verdwijnen.

Als burgers kopen we landbouwgrond aan. Een makkelijke manier om de biodiversiteit te vergroten: jij bepaalt wat erop gebeurt

Als je iets wilt bereiken op het gebied van de biodiversiteit kun je het probleem het best aanpakken bij de bron, dus kiezen wij ervoor om samen met andere burgers landbouwgrond aan te kopen. Dat is de makkelijkste manier om de biodiversiteit te vergroten: als grondeigenaar bepaal jij wat erop gebeurt. We verpachten de gronden aan natuurvriendelijke boeren. Ze kunnen voldoende geld verdienen op gezond en aantrekkelijk boerenland dat de biodiversiteit vergroot in plaats van vernietigt.

Ben jij ook een koppige optimist?

Het is nog niet te laat. Met moed, hoop en koppig optimisme kunnen we de strijd tegen klimaatverandering aangaan.
Hoe? We hebben er een heel programma voor opgesteld.

We zijn nu zo’n drie jaar bezig met Land van Ons. Ik ben blij met wat we tot nu toe hebben bereikt, al ben ik ook ongedurig. Er wordt over dit onderwerp veel gepraat, maar nog weinig gedaan. Dat is triest, want de urgentie om tot actie over te gaan is er wel degelijk. Als mens zijn we een beetje onze ethiek kwijtgeraakt. We weten al heel lang hoe we met een paar simpele maatregelen dingen zouden kunnen veranderen en we doen het gewoon niet. Meestal is dat omdat geld belangrijker wordt gevonden. We zijn alleen maar met ons eigen gewin bezig, zonder voldoende oog te hebben voor al het andere leven op aarde dat ook belangrijk is voor ons. Het voelt prettig om een bijdrage te kunnen leveren aan verbetering van het Nederlandse landschap. Het kost wel verschrikkelijk veel tijd. Dit is vrijwilligerswerk waaraan ik een meer dan fulltimebaan heb. Dat moet je ervoor overhebben. Voor mij heeft de balans altijd positief uitgepakt. Kleine lichtpuntjes houden me gaande: de mogelijkheid om soms een mooi perceel te kunnen kopen, de bemoedigende resultaten van experimenten met andersoortige landbouw. En de hoop dat dit soort initiatieven zich gaan verbreden doordat anderen ze gaan overnemen.”

Land van Ons

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in!

A list of posts

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.