Direct naar de inhoud
Word lid

Koppige optimisten: Dilara Bilgiç

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Koppig optimisme Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Niet opgeven bij tegenslag. Mobiliseer je verbeeldingskracht en zet door. Zie mogelijkheden tot verandering, en neem anderen mee. Zo maak je het verschil als koppige optimist, net als Dilara.

Dilara Bilgiç (21) is schrijver, onder meer van De gelabelde (2022), en moderator.

‘Frustratie is mijn brandstof. Dat is misschien niet positief, maar het werkt wel. Polarisatie en segregatie zijn onderwerpen waaraan ik op kleine schaal iets probeer te doen door vooroordelen te weg te nemen. Dat doe ik in mijn persoonlijke leven en via mijn werk in de media, want daar zie je dat vingerwijzen op grond van vooroordelen ook gebeuren. Dat is niet altijd te kwader trouw, maar het draagt wel bij aan het versterken van bepaalde maatschappelijke sentimenten. Om vooroordelen te doorbreken probeer ik groepen die elkaar nu nooit tegenkomen – al dan niet vanwege de vooroordelen die ze over elkaar hebben – met elkaar in contact te brengen.

Ik heb zelf ervaren hoe verrijkend het is om uit je bubbel te treden. Dan realiseer ik me: andere mensen zijn niet de enigen met vooroordelen, ik heb ze zelf ook.

Ik heb zelf ervaren hoe verrijkend het is om uit je bubbel te treden. Op het YouTubekanaal dat ik een tijdje had, ging ik bijvoorbeeld in gesprek met Jikkenien, een vrouw die stemt op de PVV. Op Twitter deed zij heftige uitspraken over mensen zoals mijn familie en ik. Daarover wilde ik het op een open manier met haar hebben. Haar kant van het verhaal horen.

Ik ontmoette iemand die chronisch ziek is, en die zorgen en angsten heeft waarbij ik me best iets kon voorstellen. Het is wel zo dat ze die angsten koppelt aan één bepaalde groep, daar ben ik het niet mee eens, maar dat zij angst ervaart wanneer ze op straat loopt is iets wat ik niet ontkennen kan. Op zo’n moment realiseer ik me: andere mensen zijn niet de enigen met vooroordelen, ik heb ze zelf ook. Zo’n gesprek levert direct iets op. Dat is voor mij reden om ermee door te gaan.

Oktober is de maand van de koppige optimisten

Hoe blijf je overeind in deze onzekere tijd van verdeeldheid, toenemende armoede, klimaatontwrichting en het gevoel dat weinig meer zeker is?

Ingebakken ideeën

De meeste mensen zijn niet bewust of expliciet racistisch, enkele uitzonderingen daargelaten. Ze uiten zich alleen soms zo omdat ze bepaalde ingebakken ideeën over anderen hebben. En die kun je veranderen. Je brein is plastisch en op aanpassing gebouwd. Vooroordelen ontstaan als je telkens hetzelfde beeld van een bepaalde groep voorgeschoteld krijgt. Daardoor denkt het brein: groep X is zus. Als je in contact komt met iemand uit die groep en ontdekt dat diegene niet is zoals je had verwacht, roept dat ongemak op in het brein. Op den duur gaan je hersenen dat beeld aanpassen.

Het is dus iets van de lange adem. Het is niet iets wat ik in de hand heb, maar ik denk wel: misschien ben ik dat ene schakeltje in een reeks van ontmoetingen waardoor iemand uiteindelijk zijn mening bijstelt. Dus blijf ik ook gesprekken met andersdenkenden aangaan, al zijn ze soms niet prettig. Als we elkaar begrijpen, komen we verder.’

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit verhaal komt uit HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond. Prikkelende interviews, verdiepende essays en verhalen van mensen over menselijkheid – je vindt het in HUMAN INC. Drie keer per jaar niet te missen verdieping en verlichting. Leden ontvangen het blad gratis.

Sta jij voor een vrije en humane samenleving? Voor 6 euro per maand ben je al lid. Schrijf je vandaag nog in op humanistischverbond.nl/help-mee/word-lid

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Leer andere koppige optimisten kennen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.