Direct naar de inhoud
Word lid
Genderidentiteit: Leendert Vooijce

Genderidentiteit: Leendert Vooijce

Type content: Nieuws Categorieën: Het Gendergesprek Inspiratie voor het leven Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Queer, intersekse, non-binair, een ‘echte’ man of vrouw. Vijf mensen over hun genderidentiteit: ‘Wat een oninteressante vraag.’

LEENDERT VOOIJCE (29) is interdisciplinair performancekunstenaar en schrijver.

Genderidentiteit: Leendert Vooijce

“Mijn genderidentiteit? Dat is een vraag waarop ik geen antwoord geef. Ik vind het een oninteressante vraag. In mijn masculiniteit huist een grote femininiteit en andersom. Dat is iets waartoe ik mij mijn hele leven al verhoud, al sinds mijn kindertijd. Binnen het gezin, bij vriendjes en op school was er een zekere duidelijkheid: Leendert, dat is een jongetje. Maar daarbuiten werd ik veelal voor meisje aangezien. Als kind begrijp je daar niets van: mijn verschijning bracht kennelijk verwarring met zich mee.

Ik kom uit Katwijk aan Zee, een christelijk dorp, en uit een christelijk gezin. Daar was het: je bent heteroseksueel, man of vrouw, je gaat trouwen op je twintigste, je neemt kinderen en zoekt een normale baan. Het is het hetero-normatieve bestaan dat natuurlijk ook buiten Katwijk de norm is. Ik paste daar niet in. Dat was pijnlijk, maar op een gegeven ogenblik, aan het eind van mijn puberteit ervaarde ik dat er niet bijhoren juist als een vrijheid. Als de norm en structuur als het ware een huis is, sta ik buiten de deur. Dat ben ik gaan zien als bron van mogelijkheden.

Soms laat ik de keuze aan de ander: je mag me aanspreken met welk voornaamwoord je maar wilt. Die, hen, zij, hij, engel.

Soms laat ik de keuze aan de ander: je mag me aanspreken met welk voornaamwoord je maar wilt. Die, hen, zij, hij, engel. Het is eigen- lijk een uitnodiging om te spelen, maar dan wordt er alsnog vaak gekozen voor ‘hij’. Zo sterk zijn die gangbare structuren kennelijk. Ik kan goed begrijpen dat het specifieke gebruik van voornaamwoorden voor anderen wel belangrijk is en dat zij duidelijk weten hoe ze aangesproken willen worden. Maar voor mij is het dan alsof er in mij iets kapotgaat. Ik zou het voor anderen doen, maar waarom? Ik weet wie ik ben.

Als kunstenaar speel ik met structuren en normen, gender is daar een onderdeel van. Zo hoop ik dat ik via mijn werk mensen aan het denken kan zetten over alle mogelijkheden die er zijn om het leven vorm te geven. We zijn al- lemaal mens, we zijn allemaal seksueel, ga dat onderzoeken in plaats van te denken: ik ben een man, ik ben heteroseksueel dus ik doe het met vrouwen, en als ik soms fantaseer over seks met een man moet ik die beelden onmid- dellijk uit mijn hoofd wissen. My God! Ik gun de mens het hele spectrum. Iedereen mag mij als inspiratiebron gebruiken. Als ik iets bezit waar jij om wat voor een reden ook niet bij kunt komen, ga je gang. Op een voorwaarde: zet me daarna niet weer buiten de deur. Maak mij ook onderdeel van het systeem.”

Wat is gender voor jou?

Doe Het Gendergesprek en ontvang daarbij de special van HUMAN INC ‘Bevrijd uit het Keurslijf’

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel dit

Tags:#gender#gendergesprek#genderidentiteit#human inc#Humanisme#mijn gender

Onze acties en verhalen rondom gender

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.