Direct naar de inhoud
Word lid
DICK SWAAB (77) is emeritus-hoogleraar

Genderidentiteit: Dick Swaab

Type content: Nieuws Categorieën: Het Gendergesprek Inspiratie voor het leven Verhalen in HUMAN INC Gepubliceerd op:

Queer, intersekse, non-binair, een ‘echte’ man of vrouw. Vijf mensen over hun genderidentiteit: ‘Het is een gevoel: ik voel me man.’

DICK SWAAB (77) is emeritus-hoogleraar neurobiologie en schrijver van onder meer het boek Wij zijn ons brein (2010).

Dick Swaab

“In de jaren tachtig werd er vaak vijandig gereageerd als je stelde dat genderidentiteit iets aangeborens is: het wordt in het tweede deel van de zwangerschap bepaald en daar valt niks aan te doen. Toen ik dat destijds zei, werd ik zelfs bedreigd. De wereld werd toen maakbaar geacht. Daar zijn we inmiddels wel van teruggekomen, al zijn er nog steeds mensen die denken dat je genderidentiteit net als je seksuele oriëntatie een persoonlijke beslissing is die je op een bepaald moment in je leven in alle vrijheid neemt. Als je er zo naar kijkt, denk je dus ook dat er ook iets aan te doen is. Vandaar dat men in sommige religieuze kringen aan conversietherapie doet om iemand te ‘genezen’ van zijn homoseksualiteit. Dat slaat nergens op. Dat we nu meer over verschillende genderidentiteiten horen dan vroeger komt, denk ik, doordat het klimaat er gunstiger voor is geworden. Nadat we hebben geaccepteerd dat er naast heteroseksualiteit ook homoseksualiteit en biseksualiteit bestaan, voelt het voor mensen die aan hun genderidentiteit twijfelen veilig om naar voren te komen.

Mijn genderidentiteit is man. Dat is een van de weinige dingen in mijn leven waarover ik nooit twijfels heb gehad

Ik vind dat een uitstekende ontwikkeling, want het is zoals het is: je kunt je brein niet veranderen. Variatie was de motor van de evolutie, in al onze eigenschappen. Daarom kom je ook voor wat betreft genderidentiteit veel variatie tegen: van zeker weten dat je van geslacht wilt veranderen tot zeker weten dat je in het goede geslacht zit, en alles wat daar tussenin zit. Er zijn mensen die alleen maar willen crossdressen of voor wie het al genoeg is om de borsten te laten verwijderen. Je hebt ook mensen die ergens in het midden van het spectrum zitten en blijven twijfelen. Zo is er een man die regelmatig bij me komt en zegt: ’Dit jaar ga ik van geslacht veranderen, echt!’ Hij is inmiddels 67, dus ik denk niet meer dat het gebeurt. Dat is ook prima.

Als mens krijg je een aantal eigenschappen al voor je geboorte mee en als je een prettig leven wilt leiden, moet je je aanpassen aan de manier waarop je brein tot ontwikkeling is gekomen. Dat is de enige manier. Mijn genderidentiteit is man. Dat is een van de weinige dingen in mijn leven waarover ik nooit twijfels heb gehad, al is het best moeilijk om te beschrijven wat je genderidentiteit eigenlijk echt is. Het is een gevoel: ik voel me man. Ik behoor tot de groep die zich man noemt.”

Ga jij het gesprek aan?

Bestel Het Gendergesprek en ontvang daarbij de special van HUMAN INC: Bevrijd uit het Keurslijf

A list of posts

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel deze pagina

Onze acties en verhalen rondom gender

  • De straat op tegen genderhokjes

  • Het belang van Het Gendergesprek

  • Waar hoor ik bij?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.