“De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht”, vindt Gerrie de Vries. Als alle mensen zouden consumeren zoals de gemiddelde Nederlander dan zouden er 3,5 wereldbollen nodig zijn om daarin te voorzien.
Duurzaamheid is voor De Vries (HV-lid, 66 jaar, wonend in de Bollenstreek) zo leven dat er zo min mogelijk schade aangebracht wordt aan mens, dier en natuur. Zij wil duurzaamheid graag zien in relatie tot overmatige vleesconsumptie en de wereld van dierenleed die daar achter schuil gaat. De Vries eet vegetarisch, veganistisch en biologisch, en dan ook zo veel mogelijk regionaal verbouwd voedsel van het seizoen.
Erbarmelijk
Dieren in de vee-industrie leven onder erbarmelijke omstandigheden. “We hebben alleen al in Nederland 450 miljoen landbouwdieren bestemd voor (vormen van) consumptie. Voor 1 kilo kalfsvlees is 100 keer zoveel energie nodig als voor 1 kilo aardappelen, voor 1 kilo rundvlees is 16 kilo graan of soja nodig en 1 hamburger kost 16 vierkante meter regenwoud. En dat allemaal voor 10 minuten ‘lekker’ op het bord.”
Schokkende cijfers
Schokkende cijfers, vindt De Vries die ook lid is van de Partij voor de Dieren. “Ik kan me goed vinden in de uitspraak van Ghandi. “De beschaving van de mens kun je afmeten aan de omgang met dieren. Kortom: onze beschaving is nog ver te zoeken.”
De afstand tussen dieren en het vlees dat in de supermarkten is zo groot dat het nauwelijks tot de consument doordringt wat hij nou eigenlijk koopt. Ze zou dus graag consumenten bewuster maken bij het vullen van het winkelkarretje met de kiloknallers, maar hoe?
Zuchtend: “Misschien als we een slachthuis met glazen wanden midden in stad zetten en mensen zien wat er daar en dan met dieren gebeurt. “
“Wie staat er bij stil dat koeien om melk te geven elk jaar een kalf moeten krijgen, dat ze dan onmiddellijk moeten missen? Wie denkt daaraan als we weer melkreclame krijgen voorgeschoteld met al die koeien in de wei, waarbij de uierontstekingen niet in beeld komen?”, vraagt De Vries zich retorisch af.
“De mens is het enige volwassen `zoogdier´ dat melk drinkt. En dat koeien een heel groot aandeel hebben in de opwarming van de aarde laten we maar even buiten beschouwing. Verder leggen koeien beslag op gigantisch veel grond die ook gebruikt zou kunnen worden voor graanbouw, ter vermindering van het vermeende voedseltekort.”
Fout is goedkoper
Maar daarnaast speelt er iets anders. “Fout” voedsel is namelijk vaak goedkoper dan duurzaam voedsel. De Vries: “Dat komt omdat indirecte milieuschade en schade aan onze biodiversiteit niet worden doorberekend. Alle kosten die gemaakt worden, zoals watergebruik, mestoverschot, gebruik van kunstmest en pesticiden, voor het `produceren´ van vlees worden niet in de prijs van vlees verdisconteerd, als dit wel zou gebeuren zou het vele malen duurder zijn. Nu betalen wij, belastingbetalers, deze kosten. Verder vergroot de veel te hoge concentraties van dieren de kans op dierenziektes waarvan de bestrijding de staat, dus ons belastingbetalers, gigantisch veel geld kost. De overheid zou hier iets aan zou kunnen door belasting te verhogen op dier- en milieu-onvriendelijke producten.”
Mens en natuur
De bron van de ellende is misschien wel onze verhouding met de natuur. De verhouding tussen mens en natuur is doorgeschoten in het nadeel van de natuur, het `mensdenken´ komt steeds meer centraal te staan en daarbij wordt het belang van de natuur vergeten met alle gevolgen van dien. Terwijl we leven bij de gratie van de natuur. Veel politieke besluiten worden genomen zonder respect voor de natuur.
De Vries ziet ook positieve ontwikkelingen.”Gelukkig zijn er steeds meer mensen die inzien dat het niet langer zo kan. De vraag is of dat genoeg is. Er moet nog meer aandacht komen voor het opvoeden van kinderen met respect voor de aarde, zij zijn onze toekomst.
Duurzaam leven is overigens ook voor De Vries niet altijd eenvoudig. “Nee, ik twijfel natuurlijk ook regelmatig en vraag me dan af of ik het echt nodig heb en maak fouten. Dan blijkt dat ik bijvoorbeeld toch weer iets van `foute katoen´ gekocht heb. Maar het punt is dat je beter inconsequent goed kan zijn, dan consequent fout, dat is mijn credo.”
Human over duurzaamheid
Het derde nummer van Human op 21 september gaat over duurzaamheid en voedsel. Daarin vindt u onder meer een korte samenvatting van dit interview, achtergronden en meer ervaringen van leden.