Direct naar de inhoud
Word lid

In Nederland

Het humanistisch gedachtegoed is in Nederland diepgeworteld. Niet alleen in de harten en hoofden van heel veel mensen. Ook in georganiseerde vorm.

Het Humanistisch Verbond is opgericht in 1946. Daarmee denken veel mensen dat het humanisme in Nederland iets is van na de oorlog. Dat klopt niet. Het is veel ouder.

Ken je klassiekers

Al in de Oudheid had je humanisten, maar pas in de Renaissance gingen mensen zich ‘humanist’ noemen. Dit had toen nog de betekenis van: hij die de studia humanitas (mensstudies) bestudeert. Beroemde Nederlandse humanisten uit die tijd zijn Erasmus, Coornhert en Spinoza. Deze denkers gingen zich bezinnen op de positie van de mens in de wereld. Was ons handelen daadwerkelijk door God gegeven of was de mens zelf in staat zijn leven richting te geven? De nadruk kwam te liggen op het individu en de rede. Daarmee nam de mens steeds meer zijn lot in eigen handen.

Na de Renaissance en vooral in de 19e eeuw werd het denken steeds meer losgekoppeld van godsdienst. Wat een aanloopje was naar de oprichting van het Humanistisch Verbond.

Volg een cursus humanisme

Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus en Spinoza kun jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

Het Humanistisch Verbond – sinds 1946

Het Humanistisch Verbond is opgericht in de slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog. 1946. De vereniging bood onderdak aan niet-religieuzen: een groep die in het toen nog sterk verzuilde Nederland achtergesteld werd in de maatschappij. De tweede reden voor de oprichting was dat de mens zich te allen tijde moet wapenen tegen de dreiging van het ‘nihilisme’. Juist na de verwoestingen van de oorlog was er grote behoefte om mensen weerbaar te maken.

Nihilisme dreigt opnieuw. We leven in een tijd vol complexe problemen: oorlog, inflatie, klimaatverandering. Sommige mensen haken af. Ze volgen het nieuws niet meer of kijken weg. Juist deze tijd vraag om weerbaarheid. Met onze programma’s bieden wij een antwoord op het nihilisme.

Een groeiende beweging

Inmiddels heeft het humanisme in Nederland in veel meer organisaties vorm gekregen. Van een televisieomroep tot aan een universiteit – sinds de oprichting zijn vanuit het Humanistisch Verbond talloze nieuwe stichtingen en organisaties opgericht. De bekendste op een rijtje.

Internationale samenwerking

Het Humanistisch Verbond is niet alleen in Nederland actief. Ook internationaal zetten we ons in voor een humanere samenleving. Wij zijn medeoprichter van Humanists International, dé koepelorganisatie van humanisten. Deze organisatie werd op initiatief van de grondlegger van het Humanistisch Verbond, Jaap van Praag, opgericht in 1952 in Amsterdam. Humanists International zet zich op internationaal vlak in voor het humanisme. Dankzij het werk van Humanists International zitten humanisten aan tafel bij grote internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties.

Doe je mee?

Een vrije en humane samenleving. Daar staan we voor. Iets voor jou? Sluit je dan aan bij onze vereniging. Zo versterken we het humanisme in Nederland.

  • Word vrijwilliger. Help mee met het organiseren van lezingen, wandelingen, filmvertoningen en nog veel meer. Mail naar [email protected] of neem direct contact op met de afdeling bij jou in de buurt.
  • Ga mee de straat op. We laten de humanistische stem luid en duidelijk horen op de Feminist March, Klimaatmars, Pride, Antiracisme demonstratie, en meer. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor aankomende oproepen.
  • Word lid. Voor vrijheid moeten we ons verenigen. Met jouw lidmaatschap maak je het verschil. En je ontvangt korting op ons aanbod. Sluit je ook aan!
  • Doe een donatie. Wij zijn een onafhankelijke organisatie. Met jouw steun help je mee aan een menswaardige samenleving. Wil je doneren?
  • Laat na. Neem het Humanistisch Verbond op in je testament. Onze afdeling Nalatenschappen kan daarbij helpen. Hier vind je meer informatie.

Blijf op de hoogte. Verruim je blik en meld je aan voor de nieuwsbrief. Volg ons op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Ben je scholier?

Als je meer wilt weten over het humanisme, bijvoorbeeld voor een werkstuk of presentatie, ben je bij ons aan het goede adres!

Leven als humanist, hoe doe je dat?

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.