Direct naar de inhoud
Word lid

In De Leeuwenhoek on Tour

Tour in de Leeuwenhoek, Adelheid Roosen en Hugo Borst en een bewoner
Tour in de Leeuwenhoek, Adelheid Roosen en Hugo Borst en een bewoner

Stel: je moeder, vader, broer, zus, vriend of partner krijgt dementie. Hoe zou jíj willen dat hij of zij verzorgd wordt?

De moeders van Adelheid Roosen en Hugo Borst kregen Alzheimer. Samen maakten zij voor Human de serie In De Leeuwenhoek, over hoe ouderenzorg beter kan en moet. Ze verblijven wekenlang in de Rotterdamse zorginstelling De Leeuwenhoek en mogen van de directeur overal bij zijn en alles filmen. Ze kijken hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd. Ze schieten in de lach, voelen compassie en zijn ook weleens boos.

Adelheid Roosen: theatermaker en docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In haar theater- en filmproducties schuwt ze geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, de intimiteit van het sterven, de Alzheimer van haar moeder: alles mag zich veilig weten in de openbaarheid. In 2015 won ze de Van Praagprijs vanwege haar empatische en liefdevolle kijk naar de wereld, de mens en zijn omgeving.

Hugo Borst: een Nederlands schrijver, redacteur, radiopresentator, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus. Samen met Adelheid Roosen maakte hij de serie In De Leeuwenhoek. Samen met Carin Gaemers lanceerde hij het manifest Scherp op Ouderenzorg met een eisenpakket voor betere zorg.

De Tour

Bij In De Leeuwenhoek on Tour zie je fragmenten uit de serie, met exclusieve, niet eerder vertoonde beelden. Zo snijden we dilemma’s aan waarover we in gesprek gaan met bewoners, mantelzorgers, professionals werkzaam in de zorg en andere betrokkenen en geïnteresseerden. Hoe ga je om met mensen met dementie met behoud van eigenwaarde? Hoe kan de zorg voor mensen met dementie nog menselijker en liefdevoller? Hoe kun je je écht verplaatsen in de – misschien vervreemdende – werkelijkheid van de ander?

Bij In de Leeuwenhoek on tour waren te gast…

Anne Goossensen, Adelheid Roosen, Anne-Marth Hogewoning, Bert Keizer, Brechtje Hallo, Carin Gaemers, Carla Bellers, Cees Versluis, Greet Doornenbal, Harma Gelms, Hugo Borst, John Overmeer, Marcelle Mulder, Lotte Huijing, Ronnie van Diemen

In de Leeuwenhoek on Tour streek neer in…

Apeldoorn, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Utrecht & Zwolle.

In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van Human en het Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde.
Met dank aan Alzheimer Nederland, Humanitas en De Familie Film & TV.

Zou je de In De Leeuwenhoek On Tour ook in een verzorgingstehuis bij jou in de buurt willen laten neerstrijken? Mail naar programmamanager Linda Vis om te kijken wat mogelijk is.

Deel deze pagina