Toen Lindsay van Dijk (28) in 2018 werd benoemd tot humanistische manager van een team geestelijke verzorging in een Engels ziekenhuis, was er scepsis, wantrouwen misschien wel. Gaat ‘deze atheïst’ onze instelling seculariseren? Niets is minder waar. Van Dijk ontpopt zich juist als een bruggenbrouwer tussen de verschillende levensbeschouwingen.
“Vergeleken met Nederland staat het geloof meer op voorgrond in het Verenigd Koninkrijk. Men denkt in categorieën. Als humanist word je vanzelfsprekend in het hokje ‘atheïst’ geduwd. De angst bij instellingen voor humanistische geestelijke verzorging is dan ook dat we alles willen gaan seculariseren.”
Van Dijk, opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek, team van drie Christelijke geestelijk verzorgers, één islamitisch geestelijk verzorger en 38 vrijwilligers, waaronder een boeddhist, een katholieke non en iemand van het Baha’i geloof. Ze haalde er de headlines van de BBC en The Guardian mee.
Bijzonder
Wat maakt haar werk zo bijzonder?Dankzij lobbywerk van met name Simon O’Donoghue van Humanists UK is de weerstand bij veel zorginstellingen langzaam aan het verdwijnen, en zien ze dat verschillende levensbeschouwingen heel goed kunnen samenwerken.
“We werken in het ziekenhuis echt als een multi-faith and belief team. Daarin zijn we allemaal trust chaplains, gericht op existentiële vragen, en iedereen werkt op een persoonsgerichte manier. Wat in het BBC-filmpje niet terecht kwam, was de vraag of ik religieuze praktijken had verboden. Mijn collega’s antwoordden dat het tegendeel waar is, ik heb zelfs de Christelijke Sunday services weer ingevoerd. Daarnaast zijn er meditatie en mindfulness bijeenkomsten waar iedereen van elke achtergrond welkom is.”
Het gaat goed met de humanisten in dit werkveld. Binnen twee jaar zijn er tien betaalde humanistisch geestelijk verzorgers aangesteld binnen de National Health Service, en zijn er 230 vrijwilligers die in allerlei verschillende zorginstellingen en gevangenissen aanwezig zijn. Ook bij defensie begint er interesse te ontstaan voor een humanistische aanvulling op het pastorale team.
“Voorlopig blijf ik hier wel even, er is nog zoveel te doen. Helaas kan ik zelf niet veel verder kijken dan het komende jaar, eerst maar eens rustig Brexit afwachten.”
Humanistische geeestelijke verzorging
Sommige situaties zijn moeilijk. Het helpt dan om je hart te luchten en een goed gesprek te voeren met iemand die luistert en helpt om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. In de loop der jaren heeft humanistische geestelijke verzorging een plaats gekregen in ziekenhuizen en zorginstellingen, bij defensie, justitie en zijn er vrijgevestigd geestelijk verzorgers.
Wil je zelf in contact komen met een geestelijke verzorger of humanistische lifecoach?
Ga naar ons nieuwe platform Lifestream.
Foto: Eigen foto Lindsay van Dijk