Elk jaar vieren alle levensbeschouwingen in Den Haag samen Prinsjesdag in de Nieuwe Kerk. Een moment van bezinning en éénheid, wat je ook gelooft of juist niet. Namens de humanisten hield Morid Aziz (23) een korte toespraak. Het thema van de viering was één Mensenfamilie. Aziz is een gevluchte vrijdenker uit Afghanistan. We liepen met hem mee. 

7:40 uur
Morid, zeg nog eens ‘ver-stik-kend’, vraagt Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, en ze priemt met haar vinger naar Morid die het haar langzaam, maar goed nazegt. Ga er maar aanstaan, 23 jaar, nog maar een paar jaar in Nederland, en dan in het Nederlands een toespraak houden voor 600 mensen, inclusief het kabinet, ambassadeurs, Kamerleden en enthousiaste schoolkinderen van Haagse scholen.

Zenuwachtig? Nee, niet echt. Want de generale repetitie gisteren ging goed.
Morid: "Stropdas, moet dat?"
Nee jóh, alleen als je je er goed bij voelt, zegt Compas. On we go! Naar Den Haag!


Christa Compas, Morid Aziz en Maartje Liebregts (teamleider Vereniging en Activiteiten)

7:49– 9:00 uur
In de trein praten we over de rol van familie. Morid is gevlucht uit Afghanistan en is islamitisch opgevoed. Maar hij voelde zich atheïst en vluchtte naar Nederland. Daar werd hij actief bij het Humanistisch Verbond. In het land waar hij geboren is, waren veel keuzes niet echt de zijnen.
Zo koos hij voor de studie Bouwkunde. Nu in Nederland, lijkt Social Sciences aan het University College een veel betere keuze. "Ik doe hier eindelijk wat ik wil."

Zijn zus woont in Engeland en is moslim, maar niet actief, ze bezoekt bijvoorbeeld geen moskee.
"We praten niet veel over geloof of mijn keuze voor het humanisme, maar doen vooral leuke dingen met elkaar. Dit jaar reisden we door Europa, dat was geweldig. Ben je ooit in Zweden geweest?"

Morid trein nummer 2

9.00 – 10:30
Voordat de Prinsjesdagviering begint, worden we warm onthaald met een ontbijt door de afdeling Den Haag. Deze afdeling is elk jaar verantwoordelijk voor de bijdrage van humanisten aan de viering. Vrijwilligers hebben Morid voorbereid op zijn bijdrage.
 


Morid Aziz en Kees Overmeer.

Morid hoort wel wat Overmeer zegt, maar is even afgeleid door andere dingen. Hij is toch nog niet helemaal gerust op de accenten in de laatste zin van zijn toespraak. Zoiets?

“Of, zoals Lennaert Nijgh ooit schreef: ”je kunt niéts zeker weten en álles gaat voorbij, maar ik geloof in jóu en míj."

En oja, dan toch, de stropdas! "Christa, kun je hem knopen?"

Hanne Bikker helpt met de stropdas
Hanne Bikker (betrokken bij de Prinsjesdagviering) helpt met het knopen van de das

10:30 – 12:00 uur

Bekijk de toespraak van Morid vanaf 36 minuten 20 seconden.

De toespraak

Volgens Confucius kunnen we enkel onszelf zijn door en in relatie met de ander. We zijn daarom niet alleen familie. We zíjn pas wanneer we familie hebben, wanneer we de ander hebben. Familie, broederschap en zusterschap zijn mooi, neefjes en nichtjes zijn leuk, maar familie kan ook afwezig zijn, familie kan ook verstikkend zijn, dwingend, te-leur-stel-lend zijn en dat is niet bedoeling van de vrije geest die we allemaal ook zijn.

Eén mensenfamilie zijn, in de breedste zin van het woord, betekent elkaar de ruimte geven, te mogen twijfelen en onzeker te zijn, elkaar vrij laten om zelf te denken en om samen te leven.

We vieren eind dit jaar zeventig jaar universele rechten van de mens, waarin vrijheid en gelijkheid centraal staan – we hechten waarde aan rechten, wij hechten waarde aan mensen, aan jullie allemaal.

Of, zoals Lennaert Nijgh ooit schreef: ”je kunt niéts zeker weten en álles gaat voorbij, maar ik geloof in jóu en míj.

12:00 uur

Na afloop is er voldoening en een heel kleine beetje twijfel. "Het ging goed, maar ik vond het niet zo heel goed gaan. En ik vind het jammer dat ik premier Mark Rutte niet heb gesproken. "

We lopen door naar de uitgang.

"Ga je mee de Koning en Koningin zien?"   
Nee, ik ga terug naar Amsterdam, aan het werk. "Maar dat zijn de leiders van jouw land?!"

Ja, met die inburgering zit het wel goed. Mark Rutte zou wel tevreden zijn.

Meer lezen?

Trouw deed ook verslag en noemt daarin ook Morid

Lees een verdiepend interview met Morid op onze site
Meer weten over ongelovige vrijdenkers en wat het Humanistisch Verbond voor hen doet?
Ga naar whatsmycrime.nu