We delen ons leven met vrienden en vage kennissen op Facebook. We gebruiken de NS app om te ontdekken hoe we van station A naar B kunnen reizen. We lezen de krant op onze iPad en twitteren net zo gemakkelijk met onze buurman als met tweede kamerleden. Nog niet zo lang geleden moest je moeite doen om bereikbaar te zijn; nu moet je moeite doen om niet bereikbaar te zijn.

De ontwikkelingen in de ICT hebben veel invloed op ons dagelijks leven. Maar wat vind je daar eigenlijk van? Want zo'n Smartphone is hartstikke handig, maar wat gebeurt er met alle data die over ons verzameld wordt? En in hoeverre bepalen grote bedrijven als Google wat we doen en hoe we denken? En hoe vrij zijn we om niet meer mee te doen? Kan dat wel? Kortom: Stuurt de technologie ons, of sturen wij de technologie?
 
Op het iHuman Festival op Wereldhumanismedag 21 juni in theater de Philharmonie in Haarlem ontdek je méér over ICT. Niet over de laatste gadgets, maar juist hoe je er vanuit je eigen levensvisie mee om wilt gaan. Stel op 21/6 je eigen programma samen. Luister naar interessante lezingen. Bekijk een indrukwekkende documentaire. Buig je samen met filosofen over morele vragen. Laat je verrassen door de praktijk. Over chatten om eenzaamheid te bestrijden of de rol van nieuwe media bij democratisering in ontwikkelingslanden. Ga zelf aan de slag en ontdek nieuwe manieren om ICT te gebruiken en je creativiteit te stimuleren (ook als je geen computerprogrammeur bent!).
 
Ook voor kinderen van 6 tot 12 jaar is van alles te doen. Filosoferen met kinderen. Een spannende speurtocht waarin we het internet redden van een gevaarlijk, alles verslindend virus. En verhalenvertellers met fantastische verhalen over robots, computerspellen die tot leven komen en  ridders die hun draken verslaan met hun iPhone.
 
Kaarten zijn vanaf 10 april verkrijgbaar via de (online) kassa van de Philharmonie in Haarlem. Volwassenen 7,50, kinderen 5,00.
 

Locatie

Het iHuman festival vindt op zaterdag 21 juni, Wereldhumanismedag, van 13:00 uur tot 18:00 uur plaats in de Philharmonie in het centrum van Haarlem. De Philharmonie is een prachtig theater met vele zalen en een grote foyer aan de Grote Markt (?) in Haarlem.

De Philharmonie is goed te bereiken per trein. Je loopt in 10 minuten van het station naar het theater. Slecht ter been? Voor het station staan altijd taxi’s. Ook kun je parkeren onder het theater.

Tip!
Combineer je bezoek aan het festival met een heerlijke slenterwandeling door de stad en drink koffie op een van de terrasjes. Of ga ’s avonds, vol inspiratie, dineren in een van de vele restaurants.

In het kort:
    (Reeds gebruikt voor krantje HV Haarlem)
Tekstje voor HvH

iHuman Festival op Wereldhumanismedag in Haarlem

We delen ons leven met vrienden en vage kennissen op Facebook. We gebruiken onze Smartphone om te ontdekken hoe we van station A naar B kunnen reizen. Nog niet zo lang geleden moest je moeite doen om bereikbaar te zijn; nu moet je moeite doen om niet bereikbaar te zijn.
De ontwikkelingen in de ICT sturen ons leven. Maar wat vind je daar eigenlijk van? En zelfs als je daar niet meer aan mee willen doen, zou dat kunnen?
Op het iHuman Festival op Wereldhumanismedag 21 juni in Haarlem ontdek je meer over ICT. Niet over de laatste gadgets, maar juist hoe je er vanuit je eigen levensvisie mee om kunt gaan. Verwacht discussie, inspiratie, ontmoeting en creativiteit – voor volwassenen en kinderen!

Het volledige programma staat vanaf 10 april op www.wereldhumanismedag.nl. Kaarten a 7,50 zijn te koop via de (online) kassa van de Philharmonie.

Alg Plan:

Uit onderzoek bij de 44 lidorganisaties van de Humanistische Alliantie (HA) bleek een grote behoefte om het gezamenlijk en krachtig naar buiten te treden. Dit past ook in het samenwerkingsplan van de HA 2011-2015        'Inspirerend en zichtbaar humanisme' .

We grijpen Wereldhumanismedag op 21 juni aan om het humanisme te vieren en te laten zien aan Nederland.

In 2013 vond de eerste landelijke viering van Wereldhumanismedag plaats, met aandacht voor de dag op televisie en radio en 33 activiteiten door het land. Totaal bereik: meer dan 350.000 mensen.

Voor 2014 is er de wens om met een landelijk evenement met een sterk programma en aantrekkelijke spreker Wereldhumanismedag op de kaart te zetten. Omroep Human besteedt weer aandacht aan Wereldhumanismedag op radio en tv. Kleinere organisaties, Humanistisch Geestelijk Verzorgers en docenten Humanistisch Vormingsonderwijs en vieren daarnaast Wereldhumanismedag lokaal en in instellingen/op scholen.

De grote lidorganisaties van de HA (Humanistisch Verbond, Humanitas, Universiteit voor Humanistiek, Hivos, Stichting HVO en Human) bundelen de krachten in een projectgroep om zo het grote evenement te organiseren.

De HA biedt budget, een projectleider en projectmedewerker en een online platform voor deze acties en evenementen: de wereldhumanismedag.nl website en verwante Facebookpagina.