Direct naar de inhoud
Word lid
handen op kist met rozen en regenbooglint

Wat is een duurzame uitvaart en hoe doe je dat?

Type content: Nieuws Categorieën: Humanistische Uitvaart Gepubliceerd op:

Er is een groeiende belangstelling voor duurzaam begraven en cremeren. Een groene uitvaart houdt rekening met het milieu. Bekijk hier de opties op een rij.

Leg je groene wensen vast

Wie bewust leeft, denkt vast ook na over de dood. Wat laat je achter behalve mooie herinneringen? Een begrafenis of crematie is behoorlijk belastend voor het milieu. Maak van tevoren duidelijk dat je graag zo groen mogelijk begraven of gecremeerd wilt worden. Dit kun je vastleggen in je testament, bespreken met je naasten of met een uitvaartbegeleider. In een Gesprek bij Leven helpen we je bij het vormgeven van de afscheidsceremonie en staan we stil bij je leven tot nu toe. Vraag hier een gesprek aan.

Laat je resomeren

Krachtens de huidige wet wordt het lichaam van een overledene begraven, gecremeerd of gedoneerd aan de wetenschap. Maar het duurt niet lang meer of daar komt een andere vorm van lijkbezorging bij: resomeren. Volgens TNO is resomeren – ook wel watercrematie genoemd – veel minder belastend voor het milieu dan cremeren en begraven. De gemiddelde uitstoot bij een begrafenis is 95 kilo, bij een gemiddelde crematie 208 kilo, terwijl de CO2-uitstoot bij resomeren slechts 28 kilo bedraagt. Als milieuvriendelijk alternatief wordt resomeren in steeds meer landen toegestaan, waaronder Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten. Nederland werkt op dit moment aan de wettelijke goedkeuring.

Laat je veraarden

Het is nu nog niet toegestaan in Nederland, maar in sommige staten van Amerika al wel: het composteren van dode mensenlichamen tot vruchtbare humus, dat wordt ingezet om plaatselijke natuurgebieden te herbebossen. Deze nieuwe en duurzaamste vorm van lijkbezorging noemen we veraarden of composteren. Het veraarden, waarbij de overledene op een bed gelegd wordt met organisch materiaal, duurt zo’n veertig dagen en vindt bovengronds plaats in een afgesloten cabine. Na het transformatieproces ben je veranderd in humus, ofwel voedzame aarde, waar bomen en planten wel raad mee weten.

Afbreekbare kist of een lijkwade

Een houten kist belast het milieu. Kies voor een kist die volledig biologisch afbreekbaar is, gemaakt van organisch restafval. Een milieuvriendelijk alternatief is een uitvaartmand van duurzaam verbouwde bamboe, riet, bananenblad of lokaal geteelde wilgentenen. Laat de overledene in ieder geval niet opbaren in synthetische kleding, dit vergaat niet als de persoon wordt begraven en is bij cremeren zeer slecht voor het milieu.

Een kist is niet verplicht in Nederland. Je kunt ook kiezen voor een lijkwade, bij voorkeur gemaakt van hennep of wol. Steeds vaker wordt ook gekozen voor een eigen kleed of doek, vol warme herinneringen, waar zelf een wade van wordt gemaakt. Dat is mogelijk, zolang het lichaam maar helemaal is bedekt. Bij een lijkwade is een opbaarplank nodig. Kies voor draagbaar, duurzaam hout, wilgentenen of bamboe.

Wat kan je nog meer doen om een uitvaart te verduurzamen?

  • Rouwkaarten van gerecycled papier

    Om papier te sparen is het digitaal versturen van rouwkaarten het meest milieuvriendelijke. Toch vinden we bij overlijden een papieren kaart persoonlijker. Schrijf hem op 100% gerecycled papier. Dan zit je milieutechnisch goed.

  • Een gebruikte grafsteen

    Omdat de milieu-impact van grafstenen flink is, is GreenLeave het landelijke initiatief Circle Stone gestart. Even uitleggen: veel grafmonumenten zijn gemaakt van natuursteen zoals graniet. Maar dit materiaal is vaak op een niet duurzame manier gedolven in verre landen als China en India. Deze zware materialen moeten vervolgens ook nog naar Nederland vervoerd worden. Circle Stone maakt gebruik van bestaande grafstenen. De steenhouwer kan granieten grafstenen weer schoonmaken en prachtig polijsten, zodat deze er uitzien als nieuw.

  • Groene donaties

    Bloemen zijn helaas vaak niet zo duurzaam. Ze worden vaak ingevlogen of geteeld in kassen en laten zo flinke sporen achter. In Engeland is het al vrij gebruikelijk dat nabestaanden vragen om een schenking te doen aan een goed doel, in plaats van bloemen te geven. Ook in Nederland gebeurt het vaker. Vraag gasten geen bloemen mee te doen maar een donatie te doen, bijvoorbeeld aan een groen doel.
    Dat is een mooie, meer duurzame ontwikkeling. Hier vind je de groene doelen in Nederland. Ook het Humanistisch Verbond is een goed, groen doel. Doe een donatie.

  • Uitvaart op de fiets!

    In een dorp lopen de gasten achter de kist naar de begraafplaats. Een mooie traditie. Is de afstand groter, denk dan aan de fiets als duurzaam rouwvervoer. Dit wordt steeds vaker gedaan. Laat in ieder geval niet iedereen met eigen auto komen. Je kunt met zijn allen een elektrische bus huren, waarin je achter de rouwauto aanrijdt, die natuurlijk ook weer elektrisch is.

  • Vegetarische hapjes

    Duurzame catering bij een uitvaart. Ook hier is de branche op ingesprongen. Steeds meer uitvaartondernemers bieden hun klanten biologische producten aan die ook nog eens uit de regio komen. Geef aan dat je graag vegetarische of vegan hapjes aanbiedt aan de gasten op je uitvaart. Lekker én duurzaam.

Deel deze pagina

A list of posts