Direct naar de inhoud
Word lid

“Ieder mens heeft een mooi verhaal.”

Type content: Nieuws Categorieën: Humanistische Uitvaart Gepubliceerd op:

Geesje Stoetman-ten Cate uit Smilde is humanistisch uitvaartbegeleider. Wat houdt het werk in en wat maakt het zo bijzonder om te doen?

“De mensen bij wie ik langs ga zijn vreemden voor me. Ik voeg me in de familie, kijk om me heen, en zie altijd wel een aanknopingspunt. Ik zie iets hangen van de overledene, een foto aan de muur of laatst: een stuurwiel. Meneer bleek van varen te houden. Dan heb ik zo een gesprek.

Om dit werk te kunnen doen heb je wel ruimte nodig, merk ik. Je moet niet veel zorgen aan je hoofd hebben. En je moet afstand zien te houden. De verhalen die je hoort zijn niet jouw verhalen. Maar ik ben wel wat gewend door mijn politiewerk dat ik tot 2017 heb gedaan. Vroeger heette mijn schriftelijk werk een proces-verbaal, daarin maakte ik de waarheid hard. Nu heet mijn schriftelijk werk een In Memoriam en mag ik de waarheid ook zacht maken. Het gebeurt wel eens dat ik bij mensen kom waarvan de overledene niet altijd het rechte pad gekozen heeft. Ik vertel hier over, maar in milde bewoordingen of in een metafoor.

Ieder mens heeft een mooi verhaal. Ik ga altijd op zoek naar het kleine, een handwerkje dat nog op tafel ligt, vogeltjes in de tuin. Juist in het kleine schuilen de mooiste herinneringen.
Geesje Stoetman-ten Cate
uitvaartbegeleider

Het humanisme neem ik mee in wie ik ben. Een stukje verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid. Ik voel me verantwoordelijk voor de families waar ik kom. Soms kom ik bij mensen die het minder goed hebben getroffen. Zij verdienen ook dat er woorden gevonden worden die recht doen aan het leven van de overledene. Ikzelf heb zoveel gekregen in mijn leven, ik heb mooie opleidingen mogen volgen, ik heb zelfs mijn rijbewijs gekregen van de overheid. Mijn salaris is betaald van gemeenschapsgeld, ik wil nu wat terugdoen voor de samenleving.

Het geeft ook zoveel voldoening. Ik kom bij mensen van wie bijvoorbeeld de moeder is overleden. Ze is oud geworden, uit de generatie dat vrouwen vaak huisvrouw waren. Haar leven leek weinig spectaculair, maar ieder mens heeft een mooi verhaal. Ik ga op zoek naar het kleine, een handwerkje dat nog op tafel ligt, vogeltjes in de tuin. Juist in het kleine schuilen de mooiste herinneringen.”

Nicolline van der Spek
Tekst: Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina


Meer over uitvaartbegeleiding en een betekenisvol, waardig afscheid:

Meer over humanistische uitvaart

Iedereen verdient een waardig afscheid. De Humanistische Uitvaartbegeleiding helpt je hierbij.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.