Is gelijkheid iets anders dan gelijkwaardigheid? Ja, zult u zeggen. Toch is het verschil niet altijd helder. Over deze en andere zaken kunt u filosoferen tijdens het tweede weekend van de Basisopleiding Humanistische filosofie op 2 en 3 maart. Twee postulaten van Jaap van Praag staan centraal: ‘gelijkheid’ en ‘het bestaande’. U kunt zich nog apart hiervoor inschriijven!

De opleiding is een samenwerking tussen de Internationale School Voor Wijsbegeerte en het Humanistisch Verbond. Na een geslaagd eerste weekend begint de cursus zaterdag 2 maart met ‘bestaand’ aan de hand van het beroemde leerdicht van Lucretius. Piet Schrijvers – vertaler van het leerdicht – gaat in op het atomisme van Lucretius en de schoonheid van de dichtvorm.

Gelijkheid en gelijkwaardigheid

Later die dag gaat filosofe Marieke Borren in op gelijkheid en gelijkwaardigheid. Ze geeft een conceptuele verheldering over verschillende vormen van gelijkheid en de spraakverwarring die kan ontstaan. U kunt samen met andere cursisten een paar concrete voorbeelden onderzoeken.

Leo Samama geeft ’s avonds een boeiend muziekcollege. Want ook in de klassieke muziek speelt ‘gelijkheid’ een rol – wat doet de ongelijkheid van tonen met ons en is een orkest gelijk of juist hierarchisch?

Wollstonecraft

Op zondag 3 maart zal Leon Heuts, bekend van Filosofie Magazine, Mary Wollstonecraft behandelen. Ze kwam op voor vrouwenrechten. Kunnen we nog iets van haar leren, zijn mannen en vrouwen ‘gelijk’, zijn ze ‘gelijkwaardig’ of eigenlijk gewoon anders?

Het hele weekend wordt begeleid door Martijn Rozing die nader in gaat op de postulaten van Jaap van Praag. 

Meer weten over Humanistische denkers als Lucretius of Wollstonecraft. Kijk in de Humanistische Canon of bekijk de tv-serie Durf te denken van HUMAN.