Direct naar de inhoud
Word lid

Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt. Als je wandelt, ontdek je stap voor stap de wereld. Alleen of samen. Zonder agenda, tijdsdruk of vergaderafspraken. Zo ontstaat ruimte voor verwondering.

Humanistisch Wandelen

Humanisten gaan ervan uit dat je alleen het hier en nu hebt om te ervaren. Wat er nu gebeurt in de wereld om ons heen, bepaalt ons leven. Je hebt je tot die wereld te verhouden. De wereld is ons referentiepunt. Het kader waarbinnen je je identiteit en je mening ontwikkelt. In relatie tot de omgeving én met de ander.

Dit betekent allerminst dat humanisten alleen met het hier en nu bezig zijn. Het leven stopt niet na de dood, maar gaat hier op aarde door in de bijdragen die wij hebben geleverd aan projecten die ons individuele leven overstijgen, zoals familieleven, tradities, wetenschap of de lokale voetbalclub. Juist het idee dat deze activiteiten na onze dood worden voortgezet, geeft onze bijdrage daaraan – hoe miniem ook – betekenis aan ons leven.

Doordat je je bewust wordt van je omgeving en dat wat belangrijk voor je is, kun je er ook verantwoordelijkheid voor nemen. Door je te verhouden tot andere mensen en je leefomgeving, ontwikkel je je. Niet alleen sociaal maar ook moreel. Wandelen vormt zo een bron van inspiratie en zingeving.

Waar je wandelt kan in de natuur zijn, maar ook in de bebouwde omgeving. Een plek die je kent of langs nieuwe wegen. In iedere wandeling, ook langs dezelfde route, kunnen we iets nieuws ontdekken. Over de omgeving, over onszelf en wat er voor jou werkelijk toe doet.

Het Humanistisch Verbond heeft 32 afdelingen en werkgroepen, die met regelmaat humanistische wandelingen organiseren. Verrijk je kijk op jezelf en de wereld. Doe mee aan een wandeling van een afdeling in jouw buurt.

Veelgestelde vragen

 • Door wie worden de wandelingen georganiseerd?

  De wandelingen worden georganiseerd door regionale afdelingen van het Humanistisch Verbond, op eigen initiatief.

 • Gaan de wandelingen gegarandeerd door?

  Neem contact op met de afdeling om te vragen wanneer ze uitsluitsel kunnen geven over een wandeling waarvoor je je hebt aangemeld. De contactgegevens vind je in het agenda-item. Bekijk voordat je vertrekt ook altijd nog even het agenda-item op de website en je e-mailadres dat je hebt opgegeven bij je aanmelding, om te bekijken of er nieuws is.

 • Ik heb een andere vraag over een wandeling. Bij wie kan ik terecht?

  Bij vragen over een specifieke wandeling kun je contact opnemen met de desbetreffende afdeling, contactgegevens staan vermeld bij het agenda-item.

 • Ik wil graag zelf op pad. Hebben jullie ook tips voor stadswandelingen?

  Op  vrijheidvanamsterdam.nl wandel je met gratis audiotours in de voetsporen van Descartes, Spinoza, Locke, Hobbes en andere filosofen. De route leidt je langs tien tegels met uitspraken van filosofen. Het Humanisme Fonds Amsterdam financierde dit project. De audiotours vertellen je over het leven en het denken van de filosofen. Ook wordt duidelijk wat de invloed van de genoemde denkers op het humanisme is. Je ontdekt hoe de vrijheid van Amsterdam een rol speelde in hun denken. Het verleden van de stad wordt zichtbaar.

  In Amsterdam kun je nu ook de Spinozaroute fietsen of wandelen. Over mens en natuur, langs 11 speciale banken in Amsterdamse stadsnatuur. Onderweg kun je podcasts beluisteren waarin biologen van Artis vertellen over dieren en planten in de stad en wetenschappers en Amsterdammers over hoe natuurlijk de mens is. Meer informatie vind je hier.

  Heb je een tip voor een gratis route in Nederland met een humanistische insteek? Vertel het ons, stuur een e-mail naar [email protected].

 • Hoe blijf ik op de hoogte van alle activiteiten?

  Activiteiten die vanuit het landelijk bureau worden georganiseerd, vaak in samenwerking met een regionale afdeling, zie je terug in Agenda Meest Bekeken. Je kunt je ook aanmelden voor de landelijke nieuwsbrief.

  Wil je graag op de hoogte blijven van activiteiten in jouw regio? In de agenda worden regelmatig activiteiten gepubliceerd, meld je aan voor de nieuwsbrief van jouw afdeling om niets te missen.

Mijn gedachten slapen als ik ze op een stoel zet. Mijn geest functioneert niet als mijn benen hem niet in beweging zetten.
Michel de Montaigne

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

Nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan bij de groeiende humanistische beweging en ontvang direct korting op onze cursussen en evenementen. 

Ja, ik sluit me aan!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.