De International Humanist and Ethical Union (IHEU) publiceert vandaag op de Internationale dag van de rechten van de mens een rapport waaruit blijkt dat wereldwijd rechten van niet-religieuzen, atheïsten en humanisten op grote schaal worden geschonden. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond roept op tot actie: "De Nederlandse regering moet de vervolging op basis van gewetensvrijheid internationaal aankaarten."
Uit het IHEU rapport blijkt dat in 2012 alleen al 12 mensen zijn vervolgd en gestraft vanwege godslasterlijke uitingen in de sociale media. Zo kreeg Alexander Aan twee en een half jaar gevangenisstraf vanwege Facebook posts over atheïsme in Indonesië. In Tunesië gingen twee jonge atheïsten zevenenhalf jaar de gevangenis in vanwege posts op Facebook. En zelfs in Griekenland wordt Phillipos Loizos vervolgd voor het beledigen van religie omdat hij grappen maakte op zijn Facebookpagina over Grieken die in wonderen geloven.
`Nederland is relatief vrij. Daardoor vergeten dat dit wereldwijd verre van vanzelfsprekend is,´ vindt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond. `Als Nederland moeten we een goed voorbeeld geven, religieuze en ook niet religieuze levensbeschouwelijke minderheden gelijk behandelen en ook ongerijmdheden in eigen wetgeving op dit vlak aanpakken.´
Van der Ham stelt dat uit de vervolging van atheisten en humanisten blijkt hoe belangrijk het is de krachten te verenigen. Van der Ham: "Het is belangrijk groepen te steunen, die zich niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd organiseren, zoals de IHEU."
De IHEU is de enige wereldwijde organisatie voor humanisten, atheïsten, rationalisten, secularisten en vrijdenkers. IHEU werd op initiatief van de grondlegger van het Humanistisch Verbond, Jaap van Praag opgericht in 1952 in Amsterdam. Het Humanistisch verbond is nog steeds lid van de IHEU. Op de jaarlijkse congressen, waarvan de laatste in augustus in Oslo plaatsvond, komt het thema van onderdrukking van atheïsten en humanisten altijd aan de orde. " Het is ongelofelijk dat je in vele landen niet straffeloos kunt zeggen dat je niet religieus bent," aldus Van der Ham.