“Ik heb een unieke ervaring gehad door als vertegenwoordiger van het humanisme Desmond Tutu te mogen ontmoeten in Deventer!”. Tijdens een interreligieuze dienst ter ere van het bezoek van de Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu aan Nederland, sprak humanistisch raadsvrouw Carla Bellers Tutu toe in een volle Bergkerk.
Bellers is humanistisch raadsvrouw in het Deventer Ziekenhuis en ‘zweeft nog een beetje op de wolken´, want de ontmoeting met Desmond Tutu (1931) op 21 september, `heeft diepe indruk gemaakt´.
Bellers: “Om dicht bij zo´n bijzondere man te mogen zijn is een onvergetelijke ervaring.”
Zij werd door Dick Metselaar, voorzitter van Humanistisch Verbond afdeling Deventer naar voren geschoven om de genodigden en belangstellenden tijdens het bezoek van Tutu namens de humanisten toe te spreken. Van tevoren mochten wij hem persoonlijk ontmoeten, vertelt Bellers. “Hij had zijn dochter en twee kleindochters bij zich die een beetje op hem moesten passen, want Tutu was zienderogen niet fit. Dat mocht echter zijn stralende ogen en gulle lach niet drukken. Deze man straalde één en al liefde uit.”
Overeenkomsten
De viering was minstens zo indrukwekkend, vond ze. “Wanneer maak je nu mee dat er vanuit de grote religieuze en levensbeschouwelijke stromingen een gezamenlijke invulling wordt gegeven aan een dienst?” De 1200 mensen in de kerk waren zichtbaar geroerd en applaudisseerden luid. “Geweldig om te zien dat er gebouwd kan worden op overeenkomsten in plaats van op de verschillen. Dat gevoel wil ik vasthouden en doorgeven. Tenslotte draait het allemaal om liefde en verbondenheid.”
In de toespraak die Bellers hield, ging zij in op een uitspraak van Tutu: `To be human is to be in relationship´. Volgens haar verwijst die uitspraak naar onze wezenlijke, sociale aard en onderlinge afhankelijkheid. “Ons diep innerlijk verlangen en noodzaak is, om erkend te worden door anderen. Dan pas kunnen we mens zijn.” Vervolgens koppelde zij dat aan het humanisme en haar werk als raadsvrouw in het Deventer Ziekenhuis.
Boodschap
Tutu toert, naar eigen zeggen, voor het laatst door Europa. Zijn hoge leeftijd belemmert hem echter niet nog een krachtige boodschap te verspreiden. Zo pleit hij op zijn herkenbare, theatrale wijze voor meer ontwikkelingshulp en schoon water voor iedereen. Om dat te bereiken zullen we meer moeten delen, meent hij. Tutu kreeg naast een hoge koninklijke onderscheiding een eredoctoraat uitgereikt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap heeft hem voorgedragen, `vanwege zijn bijzondere optreden als voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie en zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van de gezondheidszorg’.
Tijdens zijn driedaagse verblijf in Deventer sprak Tutu na een kranslegging bij het standbeeld van Albert Schweitzer, een grote en enthousiaste menigte toe.
Kijk verder op de website van De Stentor of bekijk een samenvatting van de viering op youtube.