Denkerscafé

Het Humanistisch Verbond, afdeling Overijssel organiseert  op een aantal zaterdagmiddagen een denkerscafé. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten, te denken en anders te denken.

Vanmiddag vertelt Claude Onvlee over het fascinerende boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. Geert Mak schreef hierover dat Bregman je mee sleept en al je vooroordelen op de kop zet. Eindelijk een boek waar je vrolijk van wordt.

Onvlee, die zijn werkende leven in het Almelose onderwijs heeft doorgebracht (o a als rector van SGM het Erasmus) heeft dus vaak met ondeugende leerlingen te maken gehad. Bregman gaat van de gedachte uit dat de mens van goede wil is en dat hij vriendelijk van aard is. Hij bedacht voor dit menstype de naam Homo puppy. Voorts verdedigt hij de stelling dat de wereld er de laatste eeuw duidelijk beter op geworden is. Hij meent dat zijn ideeën een revolutie kunnen ontketenen en dat ze daarom niet door iedereen omarmd zullen worden. Hoewel de spreker geen calvinist is heeft hij wel een calvinistische opvoeding genoten en zijn visie op het interessante werk van Bregman wordt hierdoor mede bepaald.Voor iedereen die het boek wel of niet gelezen heeft!