Direct naar de inhoud
Word lid

Cursus Humanisme

Wat vind jij belangrijk? Welke waarden horen daarbij? Laat je inspireren door het humanisme. Klassieke én hedendaagse filosofen helpen je op (jouw) pad.  

Al in de Klassieke Oudheid werd nagedacht over de zin van het leven, zoals door Socrates en andere beroemde filosofen. In de Renaissance werden deze Griekse en Romeinse denkers herontdekt. De mensen die hun ideeën bestudeerden werden ‘humanisten’ genoemd. Tot op de dag van vandaag biedt het humanisme handvaten om richting te geven aan het leven. Wil jij ook putten uit deze onuitputtelijke bron van levenswijsheid?

Hoe ziet deze cursus eruit?

Cursus Humanisme

In zes interactieve bijeenkomsten bekijk je met je docent de rol van humanisme dichtbij en veraf.

1. Inleiding: wat is humanisme? Je leert meer over de wortels van het humanisme, de ontstaansgeschiedenis en de verschillende periodes. En je ontdekt hoe het humanisme jou kan helpen bij het zoeken naar zin en vragen over je bestaan.

2. Humanisme en de zorg voor jezelf. Met het gedachtegoed van beroemde filosofen in je rugzak verken je de thema’s zelfzorg en autonomie. Ben je een egoïst als je aan zelfzorg doet? Of valt er toch iets voor te zeggen?

3. Humanisme en de zorg voor de medemens(en). De mens draagt zorg voor zichzelf, maar is ook een sociaal dier. In welke mate zijn we verbonden met andere mensen? Via het humanisme onderzoeken we het gemeenschappelijke in alle mensen.

4. Humanisme en de zorg voor de natuur. We zijn niet alleen verbonden met de mensen om ons heen, maar ook met de aarde en al haar niet-menselijke bewoners. Hoe ga je hier verantwoordelijk mee om? Het ‘ecohumanisme’ helpt je op weg.

5. Humanisme en de zoektocht naar zin. De vraag naar de zin van het leven en ons bestaan is van alle tijden. Je komt te weten wat het humanisme jou in deze zoektocht kan bieden.

6. Humanisme wereldwijd. Het humanisme is niet alleen een theoretische levensbeschouwing. Je ziet het terug in wereldwijde verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Toch kampt het humanisme nog met uitdagingen. Denk maar aan de ongelovigen die nog steeds over de hele wereld worden vervolgd. Hoe doet het humanisme het in de praktijk?

Voor wie is deze cursus? 

Deze cursus is er voor iedereen die inspiratie wil opdoen over de zin van het leven. Want je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden.

Ik voelde me net een moderne Socrates. Ontzettend boeiend om bij te leren over het humanisme én er zelf mee aan de slag te gaan.
Een deelneemster

Prijzen

€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze cursus wordt aangeboden in grotere plaatsen in Nederland. Onder andere in Amsterdam. Meer plaatsen en edities volgen.

Blijf op de hoogte van nieuwe edities

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Veelgestelde vragen

 • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

  Bij de cursus is een digitale reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

 • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

  Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

 • Ik wil deze cursus graag volgen maar hij wordt niet bij mij in de buurt aangeboden. Wat kan ik doen?

  Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

 • Heb je een andere vraag?

  We staan je graag te woord. Neem contact op.

Wat het Humanistisch Verbond jou kan bieden

Wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Waarschijnlijk worstel jij ook weleens met dit soort vragen. Weet: levensvragen zijn van alle tijden en we zoeken allemaal naar de zin van het leven. Zonde dus om het helemaal in je eentje uit te zoeken. Daarom zijn wij er. Het Humanistisch Verbond biedt jou handvaten aan om richting te geven aan het leven.

Kun je niet wachten om te beginnen met de cursus en wil je nu al aan de slag? Neem dan een kijkje op onze webshop: voor de leukste doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer. Kijk nu!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.