Direct naar de inhoud
Word lid

Humanisme voor scholieren

Wil je meer weten over het humanisme, bijvoorbeeld voor een werkstuk of presentatie? Of ben je gewoon benieuwd wat het humanisme scholieren en jongeren allemaal te bieden heeft? 

Humanisme is er voor alle leeftijden. Of je nu op school zit op bejaard bent: iedereen worstelt weleens met levensvragen. Waarom ben ik hier? Wat wil ik met mijn leven? Wat maakt mij blij? Het Humanistisch Verbond helpt je dieper na te denken over wat jij wilt en wat bij jou past. Maar ook over wat jij belangrijk vindt in onze samenleving. Bijvoorbeeld dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld: of je nu arm, rijk, wit, zwart, hetero, homo, trans of iets daartussen bent.

Op onze programmapagina’s zie je waar we ons allemaal voor inzetten. We hebben ook allerlei handig materiaal voor scholieren. Zoals gesprekskaarten om te gebruiken voor een klasdiscussie. Of boekjes en filmpjes die meer uitleg geven over humanisme.

Gesprekskaarten en challenges: ideaal voor in de klas!

Doe het vrijdenkspel

Hebben anderen weleens een vooroordeel over jou gehad? Verander jíj weleens van mening over iemand? Word je bewust van je eigen voordelen. Durf buiten je bubbel te gaan. Met allerlei challenges zetten we je aan het denken. Je kunt de challenges alleen doen, maar ze zijn extra leuk met de hele klas!

Samen in gesprek over gender

Veel jongeren worstelen met hun genderidentiteit. Voel jij je een jongen? Of eerder een meisje? Of misschien wel iets daartussen? We hebben vaak ideeën over waar een ‘echte’ man of vrouw aan moet voldoen. Hokjesdenken noemen we dat. Het Gendergesprek daagt je met tien gesprekskaarten uit om het hokjesdenken te doorbreken.

Jonge humanisten aan het woord

Wil je graag meer weten over wat andere jongeren te zeggen hebben over humanistische thema’s? Bijvoorbeeld over vrijheid. Of zorg voor elkaar. En over het klimaat. Bestel hier dan gratis het jongerenblad OPEN.BLIK Magazine. Door en voor jonge humanisten.

Op zoek naar nog meer handig materiaal?

Neem een kijkje op onze webshop.

Handige bronnen

Moet je een presentatie of werkstuk maken over het humanisme? Hier heb je allerlei materiaal dat je kunt gebruiken:

  • In het boekje ‘Hoezo Humanisme’ maak je kennis met de verschillende facetten van het humanisme. Mét prikkelende vragen, die de vrije denker in je losmaken. Vraag het hier aan.
  • De Humanistische Canon is een website met allerlei informatie over humanistische denkers en doeners, van vroeger tot nu.
  • Erasmus was een belangrijke humanist in de middeleeuwen. Op de website van Stichting Huis van Erasmus staan allerlei presentaties over Erasmus en de verschillende thema’s die hij belangrijk vond, en die je kunt gebruiken in de klas. Ook bij vakken als maatschappijleer, levensbeschouwing of burgerschap.
  • Lees de Verklaring van Amsterdam: de beginselverklaring van het Humanistisch Verbond en tal van humanistische organisaties wereldwijd.

Een gastles aanvragen

Wil je dat een levensechte humanist je meer over humanisme komt vertellen in jouw klas? Dan kun je ook een gastles aanvragen! Je kunt hiervoor terecht bij Humanistisch Vormingsonderwijs en Levensbeschouwing (HVO). Hier kun je contact opnemen.

Humanistiek studeren

Je kunt ook humanisme studeren. Heb je interesse in mensen, filosofie, sociologie en psychologie? En zou je je tijdens de studie ook zelf willen ontwikkelen? Misschien is de Universiteit voor Humanistiek (UvH) dan iets voor jou! Een mooie en kleinschalige universiteit in het hartje van Utrecht, waar veel persoonlijke aandacht voor je is. De opleiding heeft goede beroepsperspectieven. Bijvoorbeeld als humanistisch geestelijk verzorger, of als docent. Kijk voor alle informatie op de website van de UvH.

Ga mee de straat op

We laten de humanistische stem luid en duidelijk horen op de Feminist March, Klimaatmars, Pride, Antiracisme demonstratie, en meer. Je kunt altijd mee, onder begeleiding van onze toffe medewerkers en vrijwilligers van het Humanistisch Verbond. Hier lees je hoe het er bijvoorbeeld op de Pride aan toe gaat, als je meeloopt met ons. Hou zeker onze nieuwsbrief in de gaten voor aankomende oproepen!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.