Nooit meer liegen. Niks meer kopen. Onbevangen kijken naar de héle mens. Staan voor veiligheid en rechtvaardigheid. Voor Amir Niknam weegt zijn belofte zwaar.
AMIR NIKNAM (37) is adviseur technologie en innovatie bij de Nationale Politie.
“Heel eerlijk gezegd: tot een jaar geleden was ik geen voorstander van demonstraties die regels overtreden. Maar toen las ik een document van de speciaal gezant van de VN, waarin wordt gesteld dat het onrealistisch is om te verwachten dat overheden op tijd maatregelen zullen doorvoeren tegen gevaarlijke klimaatverandering. De burger heeft hierin een rol, namelijk: de overheid aansporen om dat toch te doen. Burgerlijke ongehoorzaamheid is dus onderdeel van het democratisch proces.
Klimaatprotest op de A12
Mijn perspectief kantelde helemaal toen wij als overheid in januari activisten van Extinction Rebellion aanhielden die hadden opgeroepen om deel te nemen aan het klimaatprotest op de A12. Die demonstratie was verboden, ze werden dus aangehouden voor opruiing. Ze werden echter niet zomaar aangehouden, maar ’s ochtends vroeg uit huis gehaald. Dat heb ik in mijn werk alleen zien gebeuren bij criminelen. Die criminalisering van demonstranten vond ik heel heftig. Toen ik als kind een keer op vakantie in Iran was, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, kreeg ik in Teheran traangas over me heen omdat er in de buurt werd gedemonstreerd. Dat was een traumatische ervaring. Ik zag: als de overheid niet de bevolking dient, is er sprake van onderdrukking.
Terug in Nederland waardeerde ik de situatie hier nog veel meer. We hebben hier een prachtige democratische rechtsstaat. Het oppakken van klimaatactivisten vroeg in de ochtend wierp me terug naar die ervaring van destijds in Iran. Ik had hierdoor eigenlijk geen keuze meer, ik moest een stap naar voren doen. Ik steun de boodschap van Extinction Rebellion: de subsidies op fossiele grondstoffen moeten worden afgeschaft, met het oog op veiligheid en rechtvaardigheid. Bij de politie word je aangenomen om een stap naar voren te doen, dus ik vind het niet gek dat ik dat ook op dit onderwerp doe.
“ Als ambtenaar heb ik beloofd voor veiligheid en rechtvaardigheid te staan; daarom demonstreer ik tegen subsidies op fossiele grondstoffen ”
Veiligheid en rechtvaardigheid
Ik ben niet over een nacht ijs gegaan. Ik heb vooraf gesprekken gevoerd: met onze afdeling interne zaken, met mijn teamchef, met andere teamchefs, met collega’s. Het antwoord op de vraag wat er voor mij op grond van mijn ambtseed op dit gebied mogelijk was, was grotendeels simpel: als ambtenaar mag je geen regels overtreden. Ik mocht dus niet op de snelweg staan om mijn mening te uiten, maar wél op het grasveld langs de weg. Dat heb ik 27 keer gedaan, gewoon in mijn vrije tijd. Het was een confrontatie met veel ongemakkelijke onderwerpen en emoties die ik liever had overgeslagen. Maar ik voelde met hart en ziel dat ik ze toch moest aangaan. Als ik heb beloofd dat ik voor veiligheid en rechtvaardigheid sta – nu, maar ook in de toekomst – móést ik daar zijn. Anders was die belofte plus alles waar ik voor sta waardeloos.”