“Hallo Amsterdam! Houden jullie van dansen?”

[publiek: ja!]

“Dat dacht ik wel! Daarom wil ik het heel kort over het recht op dansen hebben. 95 jaar geleden werden er in deze stad, Amsterdam, steeds meer ‘dancings’ geopend.

Dat leverde meteen veel paniek op. In de politiek werd er vragen gesteld over deze plekken waar liederlijke dansen als de foxtrot werden gedanst. Het dansen werd meteen aan regels gebonden. De dansvloer mocht voortaan maar een-vierde van een horecagelegenheid beslaan, en er moest minstens een vierkante meter per danspaar zijn om te voorkomen dat mensen te dicht tegen elkaar aan zouden dansen. Dansen was namelijk onzedelijk!

95 jaar later kunnen we vaststellen dat al dat soort regels zijn veranderd. Daarom staan we hier zo vrij op dit festival. En zijn we vrij om te dansen!

Maar om tot die vrijheid te komen, waren er wel organisaties nodig die zich hiervoor inzette, politieke partijen die dat konden veranderen in de wet, en kiezers die hen kozen. Vrijheid komt niet vanzelf.

Vandaag is het bevrijdingsdag. En we zeggen op deze dag de hele tijd: geef vrijheid door! Maar wat betekent dat? Hoe geef je iets goed door?

Als je schoenen doorgeeft aan een ander, dan wil je die zo ongebruikt mogelijk doorgeven. Dan hebben die schoenen nog iets van waarde. Maar bij vrijheid is dat juist omgekeerd. Alleen door vrijheid veel te gebruiken, krijgt het pas waarde en diepgang.

We hebben de vrijheid om te dansen. Laten we dat dan ook doen.

We hebben de vrijheid om ons te verenigen. Maak er gebruik van! Verenig je voor de dingen die je belangrijk vindt: Of het nou een basketbalvereniging is, of een buurtcomité.

Er is vrijheid van pers. Lees de krant! Verdiep jezelf, informeer jezelf!

Je hebt de vrijheid om te stemmen, stem dan ook! Alleen als jij mee doet met de democratie, blijft hij levend. En kunnen dingen veranderen.

Alleen als we de vrijheid gebruiken, dan geven we vrijheid pas echt door.

2560px-Boris_van_der_Ham_kenniseconomie_monitor_2010

Boris van der Ham

Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond.
Profiel-pagina