Hoe creëren we een samenleving die mensen in staat stelt in vrijheid hun geloof te kunnen kiezen of juist niet te geloven? De Iraanse activiste Maryam Namazie, die zich inzet voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd, houdt de 24ste Vrijheidslezing. De Vrijheidslezing vindt op 30 januari 2019 plaats in De Balie in Amsterdam en is mede-georganiseerd door het Humanistisch Verbond.

Deze avond gaan we met Namazie in gesprek over haar visie op de positie van vrouwen en minderheden binnen religie, evenals de vrijheid om juist níet gelovig te zijn. De lezing is in het Engels.

Maryam Namazie werd geboren in Teheran en vluchtte in 1980 naar India. Ze is kritisch op onderdrukkende effecten van religie en spreekt ze zich uit tegen het cultureel relativisme als het gaat om mensenrechten en gelijkheid. De plek waar je geboren bent mag volgens haar nooit een reden zijn om minder aanspraak te kunnen maken op fundamentele mensenrechten. Geïnspireerd door de feministische en socialistische actiegroep Femen schuwt Maryam provocerende acties niet. Daarnaast geeft ze empowerment trainingen in London aan vrouwen, ex-gelovigen en LGBT’s. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Humanistisch Verbond.

Maryam werkte onder meer in India, Sudan en Canada, en woont op dit moment in het Verenigd Koninkrijk. Ze is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de campagne One Law for All, en van de Council of Ex-Muslims of Britain.

De Vrijheidslezing on Tour met Maryam Namazie zal plaatsvinden in huisvandeMens in Brussel op 3 december.

Koop hier je ticket

Schermafbeelding-2019-06-07-om-11.01.19

Fiona Fortuin

hoofd campagne en communicatie

Profiel-pagina