• Haha, dat zal mij niet gebeuren!
  • Dat is al de 3e collega die thuis zit
  • Ligt het aan deze baan of aan mij?
  • Doorgaan, niet piepen. Nu wat rustiger aan gaan doen kan echt niet!
  • Ik moet oppassen, ik ben zo moe…
  • Ik kan alleen nog maar janken…

Herkenbaar?

De werkdruk is hoog. Er moet steeds een tandje bij. Het moet sneller. De resultaten moeten beter. Organisatieperikelen vreten energie. Het werk is nooit af. Jouw grens wordt gezien als een teken van zwakte en onvermogen. En een loser, wie wil dat nou zijn? Daarom ga je door, zelfs als je ook privé veel op je bord hebt. Je moet zowel op je werk als thuis alle ballen in de lucht houden. Want als jij het niet doet, wie dan?

Goedbedoelde adviezen bij burn-out

Kortom: het burn-out spook ligt op de loer en de kans is reëel dat het jou of iemand in je omgeving te pakken krijgt. Veel mensen zijn bang dat ze ook in een burnout belanden. Goedbedoelde adviezen over hoe je het kunt voorkomen gaan als warme broodjes over de toonbank: ‘Rustig aan doen!’ ‘Bewaak je grenzen!’ ‘Tijd voor jezelf nemen!’ ‘Zeg vaker nee!’

Het lijkt zo eenvoudig: rustiger aan doen en je grenzen bewaken.

Maar het in de praktijk brengen van deze adviezen is niet gemakkelijk. Bovendien helpt het niet zomaar. Zeker niet als je van onthaasten óók nog een dwingend moeten weet te maken…

What makes you tick?

Een zoektocht naar wat het is ’that what makes you tick’ in je werk kan helpen. En dan bedoel ik niet het salaris, de status, de leasebak.

Vanuit mijn ervaring als geestelijk begeleider en leider van groepsretraites als Zin in Werk weet ik dat het ervaren van zin in je werk een enorme energiebron kan zijn. Daarom nu aan jou de vraag: Weet jij waar jouw energiebron zich bevindt? Hoe je er kunt komen?

Belangrijke tips en vragen

Als mensen met burnoutklachten bij mij in de praktijk komen geef ik ze graag deze tips en vragen mee. Misschien helpen ze jou ook verder:

  • Koester deze belangrijke periode in je leven. Je zult essentiële dingen leren die voor je hele verdere leven van belang zijn. Neem er de tijd voor en ervaar wat er bij jou van binnen gebeurt.
  • Schrijf, teken, schilder. Luister naar je favoriete muziek en zing mee. Druk op één of andere manier uit wat er met je gebeurt. Zo mogelijk dagelijks. Het is jouw tijd! Richt je aandacht op wat naar buiten wil en laat het komen. Alles is goed, en alleen bestemd voor jouw ogen, tenzij je het graag wílt delen.
crayon-2009816_960_720
  • Leer jouw kritische commentator kennen. Die kriticus binnen in je die jou altijd maar aanspoort om door en door te gaan, hoe ziet die er eigenlijk uit? Beschrijf hem eens. Man, vrouw, monster? Kleur? Hoe klinkt zijn stem? Wat zegt hij altijd? Hoe gedraagt hij zich? Kan je hem ook tekenen? Wat zou hij jou eigenlijk toewensen, wat wil hij voor jou? Wat van wat hij zegt snijdt hout en wat niet? Wat zou je tegen hem willen zeggen? En aan hem willen vragen?
  • Aan welk sprookje doet je eigen verhaal je denken? En als er geen sprookje is dat erop lijkt, kan je er dan zelf één samenstellen, dat jouw ontwikkeling beschrijft?

Zoeken naar zin

Kortom: Voel je je gestresst, moe en overbelast? Vraag je dan af wat jou weer of meer toegang tot de ervaring van zin in je werk kan geven.

Ervaringsverhaal: Blij en Speels

Ik had het niet zo door, maar eigenlijk was ik nooit meer echt blij op mijn werk. Ik kreeg het pas door toen ik toevallig langs het bedrijf liep waar ik eerder werkte, en het me trof, met hoeveel speelsheid ik altijd die trapjes nam, bij de voordeur, met een sprongetje bij de laatste tree. Dat speelse, dat miste ik in mijn huidige werk! Sinds ik serieus carrière ging maken was daar eigenlijk geen ruimte meer voor, zeker niet in de baan die ik nu heb, dacht ik. Alles is er zo formeel.

Lichtpuntjes

Mijn coach was enthousiast over mijn ontdekking en stuurde me op pad om terug te halen van welke speelse dingen ik kon genieten, en vooral ook speelse dingen te gaan doen. Schommelen bijvoorbeeld, in het park, en droedelen op belangrijke stukken tijdens een vergadering. Ik dacht eerst: wat een onzin. Maar ik vond ze, de speelse momenten, eerst vooral buiten mijn werk. Het werden de lichtpuntjes in mijn week, en in mijn dag. Tot ik merkte dat mijn energie weer wat op peil begon te komen. Ik begon speelsheid als een waarde te zien, een manier van leven, die ik graag als een rode draad door mijn dag zie lopen.

Creativiteit

Voorzichtig zocht en vond ik manieren om het ook in het werk mee te nemen. Speelsheid helpt me nu bijvoorbeeld in gespannen werkrelaties, zoals met mijn afdelingsmanager. Onze relatie is veel lichter tegenwoordig. En ook in van die taaie vergaderingen. Daar krijgt het de vorm van humor, die de sfeer kan breken. Maar het allerbelangrijkst is, dat mijn creativiteit weer op gang komt. Ik verzin weer lichtvoetige oplossingen, ook als de dingen tegen lijken te zitten. Er is eigenlijk altijd wel een elegante manier om er een andere draai aan te geven. Ook vind ik het gemakkelijker zo nu en dan een wild maar creatief plan te lanceren, en eens te zien of ik medespelers kan vinden die in zijn voor wat nieuws. En voor wat betreft dat trapje bij de voordeur, dat we in dit pand niet hebben: laatst betrapte ik mezelf op een soort sprongetje bij het ronden van de hoek van de gang en het toilet! Toen dacht ik: het komt goed.

Kortom: Ga op zoek naar je energiebron en doe het zoals een echte ontdekkingsreiziger: vertrek met een ideaal maar vaag plaatje in je hoofd. Zwerf en durf ook eens te verdwalen. Sta open voor nieuwe ervaringen en frisse perspectieven.

En wil je begeleiding bij je zoektocht? Neem contact met mij op.

reis
Marjo van Bergen

Marjo van Bergen

Marjo van Bergen is humanisticus, lifecoach en geestelijk verzorger. Je vind haar aanbod hier.
Profiel-pagina