Direct naar de inhoud
Word lid

Hoe kijken humanisten naar polarisatie en verbinding?

Weten waar je voor staat maakt weerbaar.

Het Humanistisch Verbond voelt de verantwoordelijkheid tegenwicht te bieden. Dat lukt alleen als je weet waar je voor staat. Het humanisme is gebaseerd op waarden. Openheid voor andersdenkenden en de erkenning van onze verbondenheid zijn er daar twee van.

We staan voor gezamenlijke uitdagingen.

Volgens Jaap van Praag, een van de oprichters van het Humanistisch Verbond, kon door een gebrek aan geestelijke weerbaarheid het nazistisch gedachtegoed in de jaren dertig voet aan de grond krijgen. Zijn grote strijd tegen nihilisme is heden ten dage minstens zo relevant. Door de verharding van het debat trekken mensen zich terug. Het stille midden verdwijnt op deze manier steeds meer naar de achtergrond. Dit terwijl we als samenleving voor enorme gezamenlijke uitdagingen staan die vragen om antwoorden.

Vanuit onze humanistische levensovertuiging willen we werken aan meerstemmigheid in het publieke en het onderlinge gesprek. We willen het bewustzijn van onze verbondenheid versterken, levend maken. We geloven in de kracht van de vlinder die haar vleugels uitslaat. Een vleugelslag zet de lucht in beweging, die ene vleugelslag zorgt voor uitdijende cirkels in de lucht die steeds groter worden en uiteindelijk de wereld veranderen.

Frame met de tekst "Als ik nou mij ben, ben jij jij", met in de frame 2 mensen

De kernwaarden van het Humanistisch Verbond

Vrijdenkend. We vormen onze mening door kritisch te denken. In dichtgetimmerde meningen en onbetwistbare dogma’s geloven we niet, we nemen niet zomaar iets als waarheid aan. Ook onze eigen waarheid blijven we bevragen.

Verbindend. Wat ons bindt, is sterker dan wat ons van elkaar scheidt. We staan voor een democratische samenleving waar ieder mens gelijkwaardig is. Daarom zoeken we de dialoog, met medestanders en met andersdenkenden. En we werken samen met iedereen die onze waarden deelt. Zo verrijken we elkaar.

Verantwoordelijk. Zelfbeschikking is essentieel, maar we denken niet alleen aan onszelf. Onze verantwoordelijkheid is gericht op zelfverwezenlijking die rekening houdt met de belangen van onszelf en van anderen. We geven zin aan ons leven in het hier en nu en doen dat met respect voor de keuze van anderen en voor de natuur en andere levende wezens.

Empathisch. We geloven in medemenselijkheid, respect voor elkaar en menselijke waardigheid. Zo benaderen we elkaar, zo gaan we met elkaar om.

Open. We zijn transparant in wat we doen, we hebben niks te verbergen. Ook onze fouten niet. We zijn trouw aan onze humanistische kernwaarden en komen daarvoor uit. We laten ons aanspreken door anderen en trekken lering uit wat beter kan.

Meer weten over het humanisme?

Blijf op de hoogte

Verruim je blik met onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in.

Kom naar onze activiteiten

We organiseren cursussen, wandelingen, evenementen en andere bijeenkomsten.
Bekijk de agenda.

Ecohumanist

HUMAN INC. magazine

HUMAN INC. is het journalistieke magazine van het Humanistisch Verbond met interviews, reportages, columns en laatste cijfers. Het tijdschrift verschijnt drie keer per jaar en is gratis voor leden.
Bestel een proefexemplaar.

Informatiepakket

Wat is humanisme en wat kan het gedachtegoed voor mij betekenen?
Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan!

Ben ik humanist?

Je gedachtegoed neigt naar humanisme, maar ben je er ook één?
Doe de test!

Deel deze pagina

Laatste nieuws

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.