Kunst kan verwondering wekken, het oog strelen, ontregelen, vooruitlopen, aan de kaak stellen. En meer, waaronder troost bieden.

Geerteke van Lierop verloor in 2016 haar grote liefde, Bas. Hij ging varen met zijn bootje, maar keerde niet meer weerom. Na de dood van Bas, hij bleek verdronken, raakte Van Lierop de verbinding met het leven kwijt. Die vond ze ook weer terug. Ze schreef een boek, Een zee van glas , en geeft nu lezingen.

Op uitnodiging van het Humanistisch Verbond deed ze dat zaterdag met filosoof Erik Rietveld bij Campis, het podium voor hedendaagse kunst Campis in Assen. Samen bedachten ze Art in grief. Met dit project wordt middels film, podcasts, audiotours, voordrachten en kunstbezoek onderzocht hoe beeldende kunst mensen kan helpen grip te krijgen na een ingrijpende verandering of verlies.

In de praktijk blijkt het vooral een kwestie van eropuit gaan en ervaren op locatie. Van Lierop zette het na de dood van Bas om te beginnen op een wandelen, dagelijks een uur. Zo liep ze op een dag in Londen een galerie binnen waar het kunstwerk Passage van Antony Gormley werd getoond: een smalle, twaalf meter lange tunnel.

Stapvoets ging ze de tunnel in. Haar lichaam blokkeerde het licht achter haar. ,,Wat ik in die tunnel voelde – beklemming, claustrofobie – sloot aan bij mijn binnenwereld”, blikte Van Lierop in Assen terug. ,,Toen ik mij aan het einde van de tunnel omdraaide en het licht weer zag, wist ik dat meer mensen in deze tunnel hebben gezeten. Ik voelde me verbonden, met de kunstenaar, met anderen en mezelf.”

Na Passage deed Van Lierop vergelijkbare ervaringen op met Bunker 599 bij Culemborg en Deltawerk// in de Noordoostpolder, twee kunstwerken van beton gemaakt door collectief RAAAF. Rietveld maakt deel uit van dit collectief. Daarnaast is hij als filosoof verbonden aan de afdeling psychiatrie van het UMC in Amsterdam waar hij werkt met mensen met zware depressies.

Anders dan tijdens een depressie kunnen sensaties tijdens rouw intenser kunnen worden ervaren, vertelde Rietveld. ,,Doordat alles veel meer binnenkomt, wordt kunst nog spannender. Wat we met Art in grief willen, is laten zien dat installatiekunst kan helpen openheid te krijgen en mogelijkheden te zien. Een bezoek aan een kunstwerk kan van binnenuit doen ervaren dat je nog wel interesse hebt in de wereld.”

Wat nodig is, is beweging, tijd en aandacht, leerde Van Lierop. ,,Als je in rouw bent, of depressief, heb je de neiging om niet naar buiten te gaan. Door te bewegen komen emoties los.” Ze is meer zichzelf geworden, denkt ze. ,,Het is nu zes jaar geleden, ik mis Bas nog iedere dag. Maar er is iets open gegaan. Mede door de kunst zie ik dat er zoveel meer is.”

Passage van Antony Gormley is deze zomer te zien in museum Voorlinden in Wassenaar.