“Als je het verhaal achter de boterham kent, kijk je nooit meer hetzelfde naar voedsel”, vertelde Louise Fresco tijdens de viewing van de eerste aflevering van Fresco’s Paradijs op 2 oktober.

 Op 13 oktober start Fresco’s Paradijs, een zesdelige serie serie waarin hoogleraar Louise Fresco de wereld afreist op zoek naar haar duurzame voedselparadijs. In indrukwekkende landschappen trekt Fresco de wereld over onder het motto ‘eten is weten, is geweten’. Want voedsel heeft altijd een morele component, vindt zij.

We zien daarin Fresco op vele plekken van de wereld. Zo staat zij in de eerste aflvering (‘De Bron’) voor een science fiction-poort van een kunstmatige grot op het eiland Spitsbergen. In dit verlaten witte berglandschap liggen zaden van alle bestaande voedselgewassen opgeslagen. Voor haar zijn deze genetische schatten het meest waardevolle erfgoed van de mensheid. Een bron om de wereldvoedselvoorziening veilig te stellen.

De bron

De beelden zijn kenmerkend voor wat Fresco doet met de kijker. Ze brengt de kennis over voedselproductie dichtbij, en maakt het tastbaar. Fresco is in de serie naast verteller en deskundige ook interviewer en onderzoeker. Op zoek naar haar paradijs: een wereld waar iedereen genoeg en gezond te eten heeft en boer en consument, stad en platteland weer verbonden zijn.

Het is geen documentaire waarin morele normen aan de consument worden opgedrongen. Volgens Fresco is “voedsel onze meest intieme relatie met de natuur. Vaak zijn bronnen over duurzaamheid en voedsel gericht op het problematiseren van voedselproductie. Het gaat over het probleem achter de boterham. Mij gaat het juist ook over het verhaal van de boterham. Als je het verhaal achter de boterham kent, kijk je nooit meer hetzelfde naar voedsel.”

Fresco’s paradijs wordt vanaf 13 oktober 2013 zes zondagen achter elkaar uitgezonden om 18:50 uur op NL 2.

Socrateslezing: De Nieuwe Zijderoute

We willen dat iedereen te eten heeft zonder het milieu te veel te belasten. Wat betekent dat voor ons? Louise Fresco verbindt eten, weten en geweten tijdens de Socrateslezing op 17 november in Amsterdam. Een lezing over voedsel van grond tot mond; u kijkt nooit meer op dezelfde manier naar eten  Lees verder over programma en aanmelding