Vrij om jezelf te zijn

pride walk 2023
Beeld door: Lotte Dale

Stereotypes over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit raken ons allemaal. Welke rollen mag je innemen, hoe zie je eruit, wie mag je liefhebben en hoe kijkt de ander naar jou? Hoe je je ook identificeert, er zijn allerlei hokjes waarin je moet passen. Maar zou de wereld niet mooier zijn als iedereen écht zichzelf kon zijn?

Helaas. Mensen die uit hun hokje willen stappen worden gediscrimineerd of krijgen zelfs te maken met geweld. En de anti-genderbeweging, die zich inzet voor het behoud van de traditionele opgelegde normen rondom gender en seksualiteit, wint steeds meer terrein. Tijd voor actie. Wij willen een alternatief bieden: een humanistisch perspectief, waarin er met een open blik en empathie gekeken wordt naar anderen die we misschien (nog) niet begrijpen. We werken er hard aan met ons thema Genderidentiteit.

Wij willen een wereld waarin iedereen zich goed voelt in zijn, haar of hun identiteit. We willen dat dit niet alleen tijdens Pride aandacht krijgt, maar het hele jaar lang. Daarom gaan we na de Pride door met jou herinneren aan het belang van vrijheid voor iedereen om zichzelf te zijn. Houd ons in de gaten!

Pride Walk

Wij willen een samenleving die erkent hoe divers gender is en iedereen de ruimte geeft om te zijn wie ze zijn. Daarom gingen we met jullie en naar schatting 5 duizend anderen de straat op met onze slogan ‘Hen, hij, zij: laat iedereen vrij!’ Wát een opkomst en wát een activisme. Bedankt daarvoor! Hieronder hebben we onze favoriete foto’s op een rijtje gezet:

Wat doen we nog meer?

Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid om te zijn wie je wilt zijn: zonder beperkende hokjes of kaders waaraan je moet voldoen. Helaas wint overal in de wereld het conservatieve gedachtegoed terrein. Mensen die uit hun hokje willen stappen worden gediscrimineerd of krijgen zelfs te maken met geweld.

Van oudsher komen wij op voor minderheden. We stimuleren het gesprek over genderhokjes en komen op voor de rechten van iedereen die hier niet in past. Lees hier meer over ons thema Genderidentiteit en hoe jij ons werk kunt steunen.

elena van hattum

Elena van Hattum

Medewerker Campagne en Communicatie

Elena van Hattum is medewerker bij ons Campagne en Communicatie team. Ze focust zich vooral op de thema’s Genderidentiteit en …
Profiel-pagina