Hoe staat met het humanisme in België en Nederland? Daarover werd gedebatteerd tijdens een debat op zaterdag 23 maart dat georganiseerd werd door de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV). HVV-voorzitter Mario Van Essche en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) hielden beiden een korte inleiding in een volle zaal van het Vrijzinnig Centrum in Hasselt

Van der Ham vertelde over de ontwikkeling van het Humanistisch Verbond. Eerst was het een stroming die tegen de klippen op de dominantie van de kerkelijkheid stuitte. Maar nu moeten we constateren dat het humanisme feitelijk de hoofdstroom is geworden in Nederland.

Nieuwe verantwoordelijkheid

Volgens Van der Ham brengt dat een nieuwe verantwoordelijkheid met zich mee. “Wij geloven in vrijheid, dus sommigen vinden het lastig om een richting aan te geven. Want is dat dan niet te dwingend? Ik denk dat mensen tegenwoordig zo eigenwijs zijn dat we daar niet zo bang voor hoeven te zijn. Sterker nog: mensen hebben behoefte dat je een openingsbod doet, met iets komt. Met een voorlopige eindtoestand van denken, dat je als start van een gesprek inbrengt.”

Van der Ham noemde als voorbeeld daarvan de Humanistische Canon die het Humanistisch Verbond heeft samengesteld.

Maatschappelijke en politieke onderwerpen

Mario Van Essche vertelde over het Vlaamse humanisme. Hij stelde ook dat het humanisme meer is dan slechts de strijd tegen bevoogding door kerkelijke instanties. Hij wilde een uitgebreide agenda voor zijn vereniging die zich zowel met maatschappelijke als politieke onderwerpen zou bezighouden.

Van Esschen nam het publiek ook mee in de ingewikkelde discussies in zijn land over nationalisme en andere hete hangijzers. Juist het humanisme zouden dat soort verschillen moeten kunnen overbruggen. Vanuit de zaal kwamen verschillende vragen over maatschappelijke onderwerpen, van racisme tot levensbeëindiging. 

Lees meer over het humanisme in Belgïe op de site van de HVV.