“Ik ben gestopt met wereldverbeteren, maar laat zien dat het kan”. Henk Oosterling werd 15 juni geïnterviewd door NRC Handelsblad. 21 juni reikt het Humanistisch Verbond de Van Praagprijs uit aan Oosterling in ‘Het Sieraad’ in Amsterdam. Het thema is ‘Durf te kiezen’, toegang is gratis.

Henk Oosterling krijgt de Van Praagprijs vanwege zijn denk- en daadkracht om jongeren in Rotterdam-Zuid een betere start te geven. In een van de grootste probleemwijken in Nederland introduceert hij een nieuwe totaalaanpak op scholen waardoor een hele generatie kinderen de nodige sociale, fysieke én mentale `skills´ meekrijgen. Ze worden opgeleid tot zelfbewuste jongeren die verantwoording kunnen nemen voor de keuzes die ze gaan maken.Skillcity / Rottterdam Vakmanstad noemt Oosterling dit project. 

Beginnen bij interesses

Oosterling begint bij interesses, vertelde hij in een artikel op de site van het Humanistisch Verbond. “Bij het aanleren hiervan ontdekken jongeren grenzen van wat ze kunnen om zo te leren hoe keuzes te maken waarvoor ze verantwoordelijk kunnen zijn.” De belangrijkste softskills om te kunnen kiezen zijn: luisteren, kijken en voelen. Heel fysiek. Aandacht en concentratie zijn waanzinnig belangrijk. Op school zetten we in op deze basis-skills. Judo, koken, tuinieren, filosoferen.”

Kinderen moeten de ruimte krijgen hun talenten te ontdekken, vindt Oosterling. Zo heeft hij ook zijn dochter opgevoed. Vrij, maar strikt, vertelt hij aan NRC.

Samenwerking

Volgens Oosterling is samenleven en samenwerken cruciaal om problemen op te lossen, zo zegt hij in NRC. “Het ik bestaat niet. Een individu is een knooppunt van relaties. [..] Autonomie is een idioot idee. Wie denkt dat je kunt kiezen wat je wilt, heeft het mis, Je kunt hooguit iets niet willen. Zoals? “Je kunt ervoor kiezen jezelf niet vol te proppen met friet, om niet met een andere vrouw te slapen als je getrouwd bent, om niet nog een biertje te nemen.”

Henk Oosterling mag dit jaar voor het eerst een aanmoedigingprijs voor een aanstormend talent weggeven. Hij heeft besloten deze prijs te geven aan Aetzel Griffioen voor zijn project demeent.org. Deze week volgt er een interview met Aetzel Griffioen.

Met de Van Praagprijs eert het Humanistisch Verbond personen die in leven en werk vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien die het humanisme voeden en ondersteunen. Het gaat om een voorbeeldfiguur die toonaangevend is en die inspireert tot een humanistische levenshouding en maatschappijvisie.