Direct naar de inhoud
Word lid

Hedy d’Ancona wint Van Praagprijs 2021

Hedy d’Ancona wint de Van Praagprijs 2021. Zij ontvangt de oeuvreprijs van het Humanistisch Verbond voor haar compromisloze hang naar menselijke waardigheid en tomeloze nieuwsgierigheid.

De Van Praagprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan iemand die de samenleving op onorthodoxe en vernieuwende wijze medemenselijker maakt. De onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es koos unaniem voor Hedy d’Ancona. “In het afgelopen, door Covid-19 geteisterde jaar, waren we ons meer dan ooit bewust van het belang van stemmen zoals die van Hedy d’Ancona. Ze is iemand die in woord en daad laat zien wat een waardig mensenleven kan zijn. Ook als het moeilijk wordt”, aldus Van Es.

Hedy d’Ancona is het boegbeeld van de tweede feministische golf, betrokken bij de kunst- en cultuurwereld, was staatssecretaris, minister en Europarlementariër, zette zich in voor een humaan vluchtelingenbeleid en maakt zich nu hard voor de emancipatie van ouderen. Hierover verschijnt in juni haar nieuwe boek Vrolijk Verval en organiseerde ze eerder voor het Humanistisch Verbond de Socrateslezing. De rode draad in haar werk en leven: een onbevangen blik, strijdvaardig, oog voor gelijkheid en rechtvaardigheid, en niet bang tegen de stroom in te gaan. Nog altijd is ze een inspiratiebron voor nieuwe generaties vrouwen.

Heel bijzonder. Helemaal omdat ik die eervolle onderscheiding niet alleen ontvang om wie ik was maar om wie ik nog steeds ben: een activiste!

Reactie Hedy d’Ancona

Hedy d’Ancona: “Geprezen te worden voor je pogingen om onze samenleving aardiger en rechtvaardiger te maken, is bijzonder. Bovenal omdat ik die eervolle onderscheiding niet alleen ontvang om wie ik was maar om wie ik nog steeds ben: een activiste!”

D’Ancona krijgt de prijs uitgereikt op 19 september 2021 op Mag het Licht Aan, een initiatief van de Humanistische Alliantie. Als prijswinnaar cureert d’Ancona dit evenement en reikt ze zelf een (symbolische) aanmoedigingsprijs uit. De bezoeker zal meegenomen worden in een wervelende zoektocht naar menselijkheid, samenleven, humanisme en activisme middels kunst, filosofie, muziek, theater, politiek en wat er allemaal kan als we de verbeelding de macht geven.

Aan het programma werken o.a. mee: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Maxim Februari, Wieteke van Zeil, Floor Milikowski, ISH Dance Collective, Mugmetdegoudentand, Esther Apituley en Xander Vrienten. 

Wil je dit niet missen?

Op zoek naar meer informatie over Mag Het Licht Aan of tickets?

WIE WAS JAAP VAN PRAAG?

Met de Van Praagprijs eert het Humanistisch Verbond personen die in leven en werk vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien die het humanisme voeden. Eerdere prijswinnaars zijn Sinan Can, Typhoon en Adelheid Roosen. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Halleh Ghorashi, Andrew Makkinga, Willemien van Aalst en Marjan Slob. Meer over de Van Praagprijs hier. 

Jaap van Praag was één van de oprichters van het Humanistisch Verbond in 1946 en voorzitter van kort na de oprichting tot 1969. De prijs werd ingesteld bij zijn afscheid als voorzitter van het Humanistisch Verbond. Lees meer

Deel deze pagina

Meer nieuws en inspirerende verhalen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.